Pražská burza mírně klesla, oslabily akcie ČEZ i Komerční banky

Pražská burza po svátcích mírně klesla, index PX dnes oslabil o 0,17 procenta na 1283,70 bodu. Hlavní tituly s vyšší likviditou uzavřely v červených číslech, ztrácely tak akcie energetické společnosti ČEZ, Komerční banky či Erste Bank. Aktivita na trhu byla nízká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Celkový objem obchodů dosáhl podprůměrných 292 milionů korun. Více než třetinu z toho obstaral ČEZ, který odepsal 0,66 procenta. „Avšak uhájil technický support 900 Kč a v závěrečné aukci se pak naposled obchodoval za 905 Kč,“ uvedl makléř Fio banky Martin Singer.

Akcie Komerční banky zlevnily o 0,6 procenta na 665,50 Kč. Erste Bank si pohoršila o 0,74 procenta na 760 korun. Podle Singera tyto dva tituly po dvoudenní pauze doháněly sentiment na evropských bankách. Z bankovního sektoru naopak rostla Moneta, která přidala 0,38 procenta na 79,90 koruny.

Nejvíce se dnes dařilo akciím řetězce Pilulka lékárny, které zhodnotily o 2,5 procenta na 410 korun. „Za všimnutí stojí také akcie Kofoly, které zakončily při 249 Kč nejvýše od konce dubna,“ dodal Singer.

Koruna dnes oslabovala, k euru byla nejníž za poslední skoro čtyři měsíce

Česká měna dnes po poledni oslabila až na 23,96 Kč/EUR, a byla tak vůči jednotné evropské měně nejslabší od půlky března. Část ztrát ale později odpoledne smazala a uzavřela obchodování s kurzem 23,87 Kč/EUR. Koruna dnes ztrácela i vůči dolaru, ke kterému oslabila na 21,84 Kč/USD. Vyplývá to z dat serveru Patria Online a vyjádření analytika Jana Vejmělka z Komerční banky.

Česká koruna, stejně jako polský zlotý, doplácí podle Vejmělka na dramatické oslabení maďarského forintu. „Maďarsko se nemůže vymanit z negativní spirály, která nahlodává důvěru investorů,“ uvedl.

Dnes po polední koruna oslabila až na 23,96 Kč/EUR. „Což znamená nejslabší úroveň za poslední téměř čtyři měsíce,“ poznamenal Vejmělek. Během odpoledne sice česká měna posílila, ale i tak kolem 17:00 zaostávala o 13 haléřů za svým úterním závěrem. „V celotýdenním hodnocení ztratila zhruba tři čtvrtiny procenta,“ dodal analytik.

  Mzdy porostou, ale jen někomu. V kterých oborech si lidé polepší?

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 23,74 23,87
Kč/USD 21,78 21,84

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com