Ukrajina posílí NATO, řekl Zelenskyj ve Vilniusu

Ukrajina posílí Severoatlantickou alianci, prohlásil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v centru Vilniusu, kde jedná summit NATO. Podle jeho slov si Ukrajina zaslouží, aby mohla vstoupit do bloku, díky němuž bude bezpečnější. Informovala o tom agentura Reuters. Lídři Severoatlantické aliance chvíli předtím oznámili, že se shodli na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny k NATO, což má ukrajinský vstup zkrátit ze dvou kroků na jeden a tedy urychlit. Konkrétní termíny ovšem neuvedli.

„NATO učiní Ukrajinu bezpečnější, Ukrajina učiní NATO silnější,“ řekl Zelenskyj.

„Dnes jsem se vydal na cestu sem (do Vilniusu) s vírou v rozhodnutí, s vírou v partnery, s vírou v silné NATO. V Severoatlantickou alianci, která neváhá, neztrácí čas a neohlíží se na žádného agresora,“ uvedl o chvíli později Zelenskyj na twitteru. „A rád bych, aby se tato víra stala důvěrou – důvěrou v rozhodnutí, která si zasloužíme – zasloužíme si je všichni a očekává je každý bojovník, každý občan, každá matka, každé dítě. A je to příliš velké očekávání? NATO poskytne Ukrajině bezpečnost. Ukrajina učiní alianci silnější,“ dodal Zelenskyj a zopakoval tak prohlášení, které učinil před davy v centru Vilniusu.

NATO dnes Ukrajinu formálně do svých řad nepozvalo ani Kyjevu nenabídlo časový harmonogram vstupu. Zelenskyj ještě předtím kritizoval jako „absurdní“ skutečnost, že aliance nestanovila časový plán dosažení ukrajinského členství.

Na otázku ohledně Zelenského kritiky dnes Stoltenberg odpověděl: „Nikdy v minulosti nebylo ze strany NATO vysláno silnější poselství, a to jak pokud jde o politické poselství o dalším směřování členství, tak o konkrétní podporu ze strany spojenců NATO.“ Předchozí procesy přistoupení podle Stoltenberga nikdy nebyly provázeny časovými harmonogramy, ale byly založeny na splnění podmínek.

ČTK

  Britská královna Alžběta II. zemřela, princ Charles se stal králem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com