Rusko reaguje na nedostatek vojáků v armádě. Zvýšilo horní věkovou hranici k mobilizaci

Horní věková hranice způsobilosti k mobilizaci se v Rusku zvýší. Pokračuje tak v řešení nedostatku vojenských příslušníků v ruské armádě. Mobilizováni nyní budou moci být záložníci o pět let starší než doposud.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon o zvýšení horní věkové hranice způsobilé k mobilizaci. Novely ruského zákona o vojenské službě zavádějí čtyřleté přechodné období, a to mezi roky 2024 a 2028, v jehož průběhu bude věková hranice vojenských záložníků postupně navyšována.

Vzhledem k rostoucímu nedostatku příslušníků armády bojující na Ukrajině dochází ke změně v návaznosti na rozhodnutí ruské vlády zvýšit počet vojáků. Putin v prosinci podpořil návrh ruského ministra obrany Sergeje Šojgua na zvýšení ruského bojového personálu o 30 procent, tedy z 1,15 milionu na 1,5 milionu.

Pro vyšší důstojníky se věková hranice pro záložníky způsobilé k mobilizaci posune na 65 let. Pro nižší důstojníky se zvýší na 60 let a vojáci, námořníci, seržanti, poddůstojníci a praporčíci v ruských vojenských záložních silách pak budou mít povinnost mobilizace až do věku 55 let. U vysokých důstojníků zůstává horní věková hranice 70 let, tudíž beze změny.

Součástí podepsaného zákona je také, že ruská armáda bude moci podepisovat smlouvy s cizími občany mladšími 52 let.

V minulém týdnu Rusko zároveň rozhodovalo o zvýšení věkové hranice vojenských záložníků. Návrh zákona, který podpořil Putin, původně počítal se zvýšením věkové hranice pro povinnou vojenskou službu ze současného rozmezí 18 až 27 let na 21 až 30 let. V konečné verzi Andrej Kartapolov, spoluautor návrhu zákona a předseda výboru pro obranu v dolní komoře ruské Státní dumy, uvedl, že nové pozměňovací návrhy zachovají spodní věkovou hranici nedotčenou a pouze zvýší horní hranici na 30 let.

„Rozhodli jsme se ponechat spodní hranici na 18 letech, protože spousta mladých mužů chce v 18 sloužit,“ vysvětlil s tím, že tento návrh v minulém týdnu podpořil před druhým a třetím čtením Výbor pro obranu Dumy. Aby se stal platným zákonem, je nyní potřeba jeho odhlasování v horní komoře Rady federace a Putinův podpis.

  Na Ukrajině se za poslední den odehrálo přes 100 vojenských střetů

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com