Ukrajina jako suverénní země prakticky neexistuje, prohlásil Viktor Orbán

Maďarský předseda vlády Viktor Orbán v rozhovoru pro rádio Kossuth prohlásil, že Ukrajina de facto není samostatná země, protože není bez západní pomoci schopna existence a odporu proti Rusku.

„Ukrajinu při životě a fungování udržují pouze západní peníze. A teď je otázkou, jak dlouho Evropa tuto válku vydrží,“ řekl Viktor Orbán, podle kterého suverenita Ukrajiny prakticky skončila, protože není schopna financovat své vlastní civilní operace.

„Američané mohou vygenerovat spoustu peněz, aby se dostali z války, Evropská unie to udělat nemůže, protože to je úplně jiná kavárna. Unie může generovat peníze, pouze pokud požádá členské státy,“ dodal na adresu pomoci Orbán.

Podle něj žádá Evropská unie o finanční prostředky na válku na Ukrajině, ale zároveň dluží peníze Maďarsku. Orbán odhadl tento „dluh“ za ochranu hranic na dva miliony eur, a další „nesplacený dluh učitelům“ pak na 800 miliard forintů. Kromě toho musí EU podle něj stále vyplácet prostředky z ozdravného fondu Maďarsku.

Evropská unie se však podle Orbána „pohybuje na hranici své únosnosti“, protože členské státy jsou mnohem více zaměstnány vlastní vnitřní politikou a ekonomickými dopady války než snahou financovat fungování EU.

Orbán se pak také pustil do rozboru možností, co měla Ukrajina při vypuknutí války udělat. Mohli podle něj udělat něco pro lokalizaci konfliktu jako například Angela Merkelová, která nedovolila, aby se tato válka rozšířila. „Západ se však do války zapojil jen napůl, protože na Ukrajinu posílá jen peníze a zbraně, ale ne vojáky. Západní vojáci přece nebudou umírat pro Doněck. Ale místo toho, abychom válku izolovali, necháváme ji točit nad sebou,“ řekl maďarský premiér a jako příklad uvedl, že Evropská unie se odřízla od ruského plynu, což prý způsobilo obrovské škody ekonomice.

  Trump je obviněný v souvislosti se snahou zvrátit výsledky voleb

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com