Rusko podle Zacharovové dostalo asi 30 nabídek na urovnání konfliktu na Ukrajině

Rusko oficiálními i neoficiálními kanály dostalo asi 30 nabídek k mírovému urovnání konfliktu na Ukrajině. Dnes to v rozhovoru s agenturou TASS řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko sousední zemi napadlo v únoru loňského roku.

„Jsme vděční všem. Takových iniciativ bylo poměrně dost. Zdá se mi, že už před měsícem jich bylo okolo třiceti,“ řekla mluvčí. Dodala, že Rusko nikdy neodmítalo jednání o urovnání konfliktu na Ukrajině, dokonce ani tehdy „když si uvědomovalo, že nepřinese žádnou přidanou hodnotu“.

V minulosti se jako prostředník mírových jednání mezi Moskvou a Kyjevem nabídla Čína. Západ ale na takovou iniciativu hledí skepticky, protože Čína udržuje s Ruskem úzké ekonomické i diplomatické vztahy. Vpád ruských vojsk na Ukrajinu čínský režim neodsoudil a sankce proti Pekingu na rozdíl od Západu nepřijal.

V červnu na takzvané mírové delegaci bylo v Kyjevě a Moskvě sedm afrických lídrů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně říká, že mírové rozhovory budou možné jedině po stažení ruských vojsk z okupovaných oblastí Ukrajiny.

ČTK

  Moskva vyhodila do povětří Kachovskou přehradu, tvrdí Kyjev. V ohrožení jsou tisíce lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com