Kreml zvažuje reakci na české zmrazení ruské firmy pro správu majetku

Kreml zvažuje odpověď na krok České republiky, jejíž vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku. Podle agentury TASS to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Krok Prahy označil Peskov za nezákonný. Dodal, že ruské úřady nyní prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. Český ministr zahraničí Jan Lipavský na dotaz ČTK uvedl, že zmrazení ruského majetku v ČR je v souladu se zákonem. Česko, které má majetek v Rusku, by si mělo uvědomit, že zmrazení ruského majetku nezůstane bez odpovědi, uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová v komentáři, zveřejněném na webu ministerstva. Z vyjádření mluvčí citovala rovněž státní agentura TASS.

„Tento hluboce antiruský postoj českých úřadů samozřejmě vyvolává naprosté rozpaky a tento postoj kategoricky odmítáme,“ prohlásil Peskov.

„Nyní je nutné zanalyzovat, co tu Češi mají,“ odpověděl podle TASS kremelský mluvčí na otázku, zda se Moskva chystá podniknout odvetné kroky. „Je jasné, že v případě formalizování nepřátelských kroků bude samozřejmě následovat naše odpověď,“ prohlásil.

Lipavský v reakci uvedl, že zmrazení majetku ruského podniku je legálním krokem, který je v souladu se sankčním zákonem. Dodal, že existují opravné prostředky u ministerstva zahraničních věcí nebo u soudu.

Mluvčí ruské diplomacie označila rozhodnutí českých úřadů uvalit sankce na podnik pro správu ruského majetku v zahraničí za „výstřelek“ a „další protiruský krok“ svědčící o tvrdošíjném odhodlání Prahy pokračovat v konfrontaci. „V Česku, která má majetek v Rusku, by měli chápat, že takový výstřelek nezůstane bez odvety,“ varovala Zacharovová.

Mluvčí zdůraznila, že Rusko pro ochranu svých zájmů podnikne všechny nezbytné kroky. Zatím Moskva čeká na oficiální vyrozumění od českých úřadů.

  Vojenská operace jde podle plánu a sankce škodí celému světu, řekl Putin

„Praha pokládá za úspěch, že se jako první uchýlila k podobným opatřením vůči ruskému majetku, avšak prvenství v tak nepěkných záležitostech je pochybná čest a nepochybně způsobí škody iniciátorům této kampaně,“ zdůraznila ruská diplomatka.

Ruský podnik, jehož přidání na český sankční seznam ve středu schválila vláda, provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Podnik Goszagransobstvennosť spadá pod správu záležitostí prezidenta Ruské federace. Lipavský ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že z příjmů této agentury je přímo financován ruský režim, který vede válku na Ukrajině. Podle vyjádření premiéra Petra Fialy na síti X se Česko bude snažit přesvědčit i ostatní státy EU, aby také zmrazily majetek daného podniku.

Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá. Agentura připomněla, že opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance.

Ministr Lipavský se letos v květnu vyjádřil, že Česká republika nemá v Rusku objekt, který by měla čistě ve svém vlastnictví bez jiné právní úpravy. Zvláštní úpravu mají zastupitelský úřad i Český dům.

Vláda tehdy zrušila usnesení komunistických vlád tehdy okupovaného Československa, kterými Sovětskému svazu bezplatně poskytovalo desítky pozemků. Rusko je podle vlády i české diplomacie dlouhodobě nevyužívalo pro diplomatické účely, což bylo jednou z podmínek někdejšího rozhodnutí vlád ČSSR.

Ministerstvo tehdy v předkládací zprávě upozornilo na možnost, že krok povede k ruské reakci s ohledem na Český dům v Moskvě, který sice vlastní Česko, nachází se ale na pozemku v majetku Ruska. „Určitým ‚zajišťovacím‘ institutem za tímto účelem zůstává objekt tzv. Ruské školy, jehož užívání k diplomatickým účelům je rovněž přinejmenším sporné, avšak s ohledem na existenci mezivládní dohody a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o objekt využívaný ke státním nekomerčním účelům, předmětem navrhovaného narovnání není,“ uvedl resort.

  Ruský útok na město u Charkova zabil sedm lidí

Ruská diplomacie i tehdy pohrozila prostřednictvím mluvčí recipročními kroky. Podle Lipavského má Česko v Rusku zastupitelský úřad a Český dům, což jsou objekty upravené mezinárodními smlouvami. „Budova zastupitelského úřadu slouží k účelům mise a je pod diplomatickou ochranou. Český dům je upraven mezinárodní smlouvou opět v jiném režimu. Nemáme tam objekt, který by byl čistě ve vlastnictví ČR a neměl další formu úpravy fungování,“ konstatoval.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com