Čaputová: Sametová revoluce položila základy demokracie a dosud z ní čerpáme

Sametová revoluce v roce 1989 byla společným dílem Česka a Slovenska, položila základy demokracie a dosud z ní čerpáme, řekla dnes večer slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Praze, poté co položila květiny u pamětní desky 17. listopadu na Národní třídě. V obležení novinářů slovenská prezidentka poděkovala aktérům 17. listopadu. Do Prahy Čaputová den před výročím sametové revoluce přijíždí každoročně.

Čaputová uvedla, že je ráda, že vpředvečer sametové revoluce může opět být v Praze. Podle ní 17. listopad patří mezi největší svátky novodobé historie. Lidé před 34 lety na Národní třídě stáli sjednocení proti totalitě, měli odvahu, odmítali násilí, byli vyzbrojení havlovskou pravdou a láskou, řekla. „Pokud jim toto stačilo na vítězství demokracie, věřím, že tyto kvality a hodnoty nám budou stačit na obranu demokracie,“ dodala.

Slovenská prezidentka zavzpomínala, že v době sametové revoluce jí bylo 16 let a účastnila se demonstrací na bratislavském náměstí SNP. „Vnímala jsem velmi jasně, protože se u nás doma o tom mluvilo, že se děje velká změna,“ řekla.

Čaputová se dopoledne na Pražském hradě setkala s českým prezidentem Petrem Pavlem. Odpoledne měla v programu setkání s krajany ve Slovenském institutu v Praze, večer bude debatovat se studenty Univerzity Karlovy. V předvečer 17. listopadu uctila památku výročí revoluce z roku 1989 na Národní třídě také v předchozích dvou letech.

  Glosa: Babišovy naivní pohádky versus příšerná kampaň opozice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com