Izraelští vojáci pročesávají nemocnici v Gaze, armáda vyzývá k evakuaci na jihu

Izraelská armáda dnes pokračovala v prohledávání nemocnice Šífa v Pásmu Gazy, kde zůstávají stovky pacientů a zdravotníků; podle Izraelců v areálu mělo své velitelství radikální islamistické hnutí Hamás, které minulý měsíc napadlo Izrael. Podle reportérky BBC vojáci na místě našli vedle zbraní a munice také laptopy se záběry rukojmích. Izraelské letectvo mezitím na severu pásma zničilo dům vůdce Hamásu Ismáíla Haníji a shodilo letáky s výzvou k evakuaci nad jižní částí Pásma Gazy. Oblast jižního Izraele nedaleko hranic s Gazou navštívil šéf diplomacie EU Josep Borrell, který Tel Aviv vyzval, aby se v reakci na brutální útok Hamásu ze 7. října „nenechal pohltit hněvem“.

Informaci o nalezených fotografiích a videích se záběry rukojmích sdělila izraelská armáda reportérce BBC, která byla mezi prvními novináři vpuštěnými do nemocnice Šífa den poté, co do objektu ve středu pronikli izraelští vojáci. Izraelské speciální jednotky zavedly tým BBC do místnosti určené pro vyšetření magnetickou rezonancí a ukázaly novinářům asi 15 nalezených zbraní, munici, neprůstřelné vesty a granáty. Skutečnost, že armáda na místo pustila novinářku BBC, podle reportérky vypovídá mnohé o snaze Izraele ukázat světu důvod své vojenské operace. Izrael tvrdí, že vládnoucí islamistické hnutí Hamás, které hodlá armáda v Pásmu Gazy zcela vymýtit, využívá nemocnice k vojenským účelům.

Lékaři v Šífě tvrdí, že již několik dní pracují bez elektřiny, bez jídla a bez vody a že v důsledku otřesných podmínek umírají těžce nemocní i novorozenci. V nemocničním komplexu se také ukrývají lidé, kteří kvůli bojům museli opustit své domovy. Podle ředitele nemocnice na místě zůstává přes 650 pacientů, 500 zaměstnanců a 5000 vysídlených osob. Izraelská armáda uvedla, že objekt nadále „diskrétně, trpělivě a pečlivě“ prohledává. Žádní vojáci ani zdravotníci přitom podle ní nebyli zraněni.

  Mrtvých po záplavách v centrální Číně je přes 300, dosud se uvádělo asi 100

Armáda mezitím podle tiskových agentur shazovala letáky nad východními čtvrtěmi města Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy. Vyzývá v nich Palestince k evakuaci z oblasti, kde už v době míru žilo na 100.000 lidí, ale kam se od začátku konfliktu přesunuly ze severu statisíce uprchlíků. Tento krok může signalizovat, že Izrael plánuje rozšíření pozemní vojenské operace na jih. Armáda se k tomu nevyjádřila, ministr obrany Joav Galant ale ve středu prohlásil, že pozemní operace bude v konečné fázi „zahrnovat sever i jih“.

V Pásmu Gazy nadále zůstává několik stovek občanů EU, kterým se zatím nepodařilo dostat pryč, uvedl dnes mluvčí Evropské komise pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano. Česká diplomacie eviduje sedm českých občanů a jejich tři rodinné příslušníky, kteří mají zájem o evakuaci.

Šéf unijní diplomacie Borrell dnes při setkání se svým izraelským protějškem Elim Kohenem uvedl, že EU podporuje právo Izraele na sebeobranu, ale současně prohlásil, že „jedna hrůza neospravedlňuje druhou“. Borrell navštívil mimo jiné kibuc Beeri, dějiště jednoho z nejkrvavějších masakrů při vpádu Hamásu minulý měsíc; palestinští bojovníci na jihu o Izraele zabili na 1200 lidí a zhruba 240 unesli. Borrell vyzval Hamás k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, který v minulých dnech navštívil blízkovýchodní region, varoval, že v Pásmu Gazy se zdá být po týdnech izraelských útoků nevyhnutelné šíření infekčních nemocí a hladu. Přerušení dodávek paliv kvůli izraelské blokádě podle něj bude mít katastrofální dopady a povede ke zhroucení kanalizačních sítí, zdravotní péče a zastavení už tak nedostatečné humanitární pomoci. Komisař rovněž vyjádřil obavu z rostoucího násilí a údajné diskriminace Palestinců na okupovaném Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma, což podle něj vytváří potenciálně výbušnou situaci.

  Zelenskyj dorazil do Polska, oznámil poradce polského prezidenta

Během silniční kontroly na stanovišti mezi Jeruzalémem a Betlémem na Západním břehu dnes zahájili střelbu tři ozbrojenci, kteří postřelili šest členů izraelských bezpečnostních složek. Izraelské síly útočníky vzápětí zabily, oznámila policie, podle níž ozbrojenci plánovali mnohem větší útok. Izraelská tajná služba Šin Bet uvedla, že nejméně dva z nich patřili k hnutí Hamás.

Ve světě mezitím pokračují protesty proti izraelské operaci v Gaze. V centru Washingtonu nedaleko Kapitolu se ve středu večer policie násilně střetla s asi 150 demonstranty, kteří zablokovali vchod do sídla vedení Demokratické strany a dožadovali se příměří v Pásmu Gazy. V Tokiu nedaleko izraelského velvyslanectví narazil automobil do bariéry a zranil policistu, který tam hlídkoval v rámci zvýšených bezpečnostních opatření. Policie na místě zadržela zhruba padesátiletého řidiče, pravděpodobně člena krajně pravicového uskupení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com