Česko by nadále nemělo vydávat povolení k pobytu Rusům a Bělorusům, navrhuje MZV

Česko by podle návrhu ministerstva zahraničí (MZV) kvůli invazi na Ukrajinu nadále nemělo vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. Současné nařízení platí do 31. března letošního roku, nově úřad pro zjednodušení navrhuje nové vládní nařízení bez konkrétně stanoveného časového omezení.

Vláda Spolu a Pirátů se STAN krátce po předloňském ruském útoku na Ukrajinu rozhodla zastavit vydávání víz ruským a později též běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů.

Žádosti o oprávnění k pobytu v Česku, které podají na zastupitelském úřadu Rusové či Bělorusové, jsou považovány podle dosavadní právní úpravy za nepřijatelné. To znamená, že o nich není vedeno žádné řízení. Od loňského roku se zákaz vztahuje i na občany Ruské federace a Běloruska, kteří jsou současně občanem jiného státu.

Cizinci, kteří již pobytové oprávnění mají, nejsou cílovou skupinou nařízení. Ustanovení se také nevztahuje na žádosti o krátkodobá víza, pokud je žadatel rodinným příslušníkem českého občana nebo občana Evropské unie, kterého doprovází či následuje. Netýká se ani žádostí o udělení víza, povolení k dlouhodobému nebo k trvalému pobytu, je-li pobyt žadatele v zájmu České republiky a tento zájem osvědčil ministr zahraničí.

Dále nařízení nesměřuje na žádosti o vydání povolení k dlouhodobému pobytu, pokud je žadatel rodinným příslušníkem cizince s povoleným pobytem v ČR. Výjimku ze zákazu mají také Bělorusové, kteří si podají žádost o pobytové oprávnění za účelem studia na vysoké škole na základě stipendií poskytovaných Českou republikou, Evropskou unií nebo mezinárodními organizacemi.

ČTK

  ČR uzavřelo kvůli ruské agresi na Ukrajině Český dům v Moskvě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com