Advokáti chtějí řešit s ministerstvem odměny pro zmocněnce obětí

Česká advokátní komora (ČAK) kritizuje to, že soudci krátí odměny zmocněnců zranitelných obětí trestných činů. O problému chce jednat nejen s ministerstvem spravedlnosti, ale u kulatého stolu i se zástupci soudů. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí profesní komory Iva Chaloupková. Podle ní nejde o ojedinělý problém, ale zřejmě o systémovou záležitost. Někteří advokáti kvůli této praxi veřejně poukázali na reálně hrozící nedostatek zájemců o pozici zmocněnce.

Podle vyjádření některých advokátů hledají soudy cesty, jak odměny pro ex offo zmocněnce obětí osekat či jak oddálit jejich vyplacení. Odmítají jim například uhradit účast na výslechu obviněných či některé písemná podání, protože tyto úkony označují za nadbytečné.

„Za tento týden jsme museli odmítnout tři oběti znásilnění, jednu oběť domácího násilí a jednu oběť těžkého ublížení na zdraví, protože nám za jejich zastupování stát neplatí,“ napsala v lednu na sociální síti X advokátka Lucie Hrdá. „Soudy nás nutí posílat klienty samotné na výslech a neúčastnit se výslechu obviněných. Žádný zmocněnec nepošle oběť samotnou na procesní úkon. Tohle je zásadní ohrožení práv obětí,“ připojila se advokátka Petra Naskosová.

Mluvčí ČAK k tomu uvedla, že advokáti a advokátky si na krácení odměn advokátů ustanovených soudy k poskytnutí právní pomoci začali stěžovat nejen na sociálních sítích, ale také přímo v reakcích zasílaných komoře. ČAK proto už před časem vyzvala své členy, aby s ní své negativní zkušenosti s touto praxí soudů sdíleli. Takto získané podklady chce použít k jednání s ministerstvem.

„Už nyní se ale na základě předběžné analýzy jeví, že přes ujištění ministerstva spravedlnosti ke krácení advokátních odměn nedochází z důvodů na straně ministerstva nebo z důvodů rozpočtové nedostatečnosti,“ sdělila mluvčí. „Patrně souvisí s tím, že prostředky určené na hrazení odměn ustanovených advokátů mají soudy ve stejné rozpočtové kapitole jako ostatní věcné výdaje, takže při hledání provozních úspor šetří též na odměnách advokátů,“ dodala.

  Fiala váhá se jmenováním Hladíka. Do konce listopadu ho Zemanovi nenavrhne

Problematiku mají na svých nejbližších schůzích na programu výbor komory pro advokátní etiku i její sekce pro advokátní tarif. Představenstvo ČAK se věcí naposledy zabývalo minulý týden. „Pověřilo předsedu Roberta Němce, aby v této věci nejen dále jednal s ministerstvem spravedlnosti a předložil podněty advokátů dokládající, že skutečně nejde o ojedinělou záležitost, ale aby také inicioval uspořádání kulatého stolu v Justiční akademii za účasti zástupců soudů,“ uvedla Chaloupková.

Ministerstvo už dříve zveřejnilo, že situaci by bylo možné řešit například úpravou vyhlášky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com