Německý kancléř Scholz a polský premiér Tusk jednali o NATO a obraně Evropy

Německo dostojí svým obranným závazkům v rámci Severoatlantické aliance a letos vydá na obranu dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Dnes to při jednání s polským premiérem Donaldem Tuskem v Berlíně prohlásil spolkový kancléř Olaf Scholz, který zároveň varoval před zpochybňováním principu kolektivní obrany členů NATO. Tusk vyzval k posílení evropského obranného průmyslu.

„Posílení obranné výrobní kapacity Evropy je v zájmu nejen Ukrajiny, která čelí ruské invazi, ale rovněž v zájmu lepší obranyschopnosti Evropy,“ řekl Tusk. Poznamenal, že Evropa nestojí o vojenský střet. „Dnes je ale posílení obranyschopnosti nezbytností,“ řekl. Podle polského premiéra je důležité, aby Polsko a Německo v této věci úzce spolupracovaly a povzbudily tak ostatní evropské státy.

Tusk rovněž zmínil, že Polsko má zájem spolupracovat s Německem nejen na posílení kapacit obranného průmyslu, ale také na protivzdušné obraně kontinentu. „Nebavíme se tady o příštích pěti, deseti či patnácti letech, ale o příštích měsících,“ řekl Tusk.

Podle Scholze přání Evropy žít v míru ohrožuje ruská agrese. „Bezpečnost Polska je i naší bezpečností. A zásada NATO, kdy se jeden postaví za všechny a všichni za jednoho, platí,“ řekl spolkový kancléř. Dodal, že zpochybňování zásady kolektivní obrany členů NATO je nebezpečné a slouží ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Svým vyjádřením o NATO kancléř očividně reagoval na nedávné výroky uchazeče o republikánskou nominaci na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten na víkendovém předvolebním shromáždění řekl, že kdysi jistému lídrovi spojenecké země pohrozil, že jí USA v případě ruského útoku nepřijdou na pomoc, když nebude dávat dost peněz na obranu.

Před návštěvou Berlína se Tusk v Paříži sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Polský premiér ve francouzské metropoli prohlásil, že Varšava si přeje po skončeném období vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) oživit vztahy s klíčovými evropskými partnery. Tusk rovněž zdůraznil, že posílená spolupráce Francie a Polska povede k posílení evropské suverenity a bezpečnosti.

  Moskva popřela, že dohoda s Ukrajinou je připravena k projednání prezidenty

Už na konci ledna se v Berlíně s ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou sešel její polský kolega Radoslaw Sikorski. Oba ministři se shodli, že Polsko a Německo chtějí posílit své vztahy a že chtějí prohloubit také spolupráci v rámci takzvaného výmarského trojúhelníku. To je volné sdružení Německa, Polska a Francie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com