Duda podepsal novelizovaný kontroverzní zákon o ruském vlivu

Polský prezident Andrzej Duda podepsal novelu zákona o zřízení komise, která má zkoumat ruské vlivy na vnitřní bezpečnost Polska. Informovala o tom dnes polská média. Opozice původnímu zákonu přezdívala „lex Tusk“, jelikož měl podle ní před podzimními parlamentními volbami z polské politiky vyloučit či alespoň osobně poškodit jejího předáka, bývalého premiéra a někdejšího šéfa Evropské rady Donalda Tuska. V reakci na ostrou domácí i mezinárodní kritiku Duda na začátku června navrhl v normě změny.

Komise má prověřovat, zda v letech 2007 až 2022 politici pod vlivem Ruska nepřijali rozhodnutí, jež by mohla ohrozit bezpečnost Polska. Zákon, který iniciovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), původně vstoupil v platnost na konci května, uvedla stanice TVN 24. Prezident ho podepsal o několik dní dříve a zároveň oznámil, že jej podstoupí Ústavnímu soudu, 2. června nicméně předložil Sejmu – dolní komoře parlamentu – návrh novely tohoto zákona.

Ta podle agentury PAP ruší nejspornější části původního zákona. Komise nebude mít pravomoc lidem, u nichž dojde k závěru, že jednali pod ruským vlivem, na deset let zakázat práci v pozicích s odpovědností za veřejné prostředky, čímž by je fakticky vyřadila z veřejných funkcí. Místo toho Dudovy pozměňovací návrhy stanoví, že komise může konstatovat, že prověřovaná osoba jednala pod ruským vlivem a nezaručuje tak řádný výkon veřejných funkcí. Proti rozhodnutí se bude možné odvolat u soudu. V komisi také nebudou smět zasedat poslanci nebo senátoři, ale odborníci.

Původní zákon kritizovala polská opozice, polští ústavní právníci a výhrady k němu vyjádřila i Evropská komise nebo Spojené státy. Kritici tvrdí, že se zákon primárně zaměřil na Tuska. PiS ho obviňuje z toho, že se jako premiér v letech 2007 až 2014 choval příliš přátelsky k Rusku, prezidentu Vladimiru Putinovi a že uzavíral dohody o dovozu ruského plynu výhodné pro Moskvu, než odešel do Bruselu do funkce předsedy summitů EU. Šéf strany PiS, nyní vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, a Tusk, který stojí v čele nejsilnější opoziční strany, jsou dlouholetí političtí rivalové.

  Nová Netanjahuova vláda získala důvěru izraelského Knesetu

Minulý pátek Sejm zamítl námitky Senátu proti prezidentské novele zákona a schválil ji. Pro hlasovalo 235 poslanců, 214 bylo proti a čtyři se zdrželi, uvedla tehdy TVN 24.

Duda dnes podepsal zákon, jenž umožní vládnoucí straně provádět vyšetřování, jehož výsledkem bude veřejné označení lidí údajně jednajících v zájmu Ruska, napsal dnes list Gazeta Wyborcza. Deník zároveň poznamenal, že ze složení výboru nejsou vyloučeni například poslanci Evropského parlamentu nebo radní. Členové komise budou najednou prokurátory i soudci, píše dále list a upozorňuje, že podle ombudsmana a řady odborníků je zákon protiústavní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com