Marian v Džiddě nabídl za Česko pomoc s naplňováním ukrajinského plánu

Hlavním tématem sobotních konzultací v saúdskoarabské Džiddě byl desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a role dalších zemí – včetně Česka – při jeho naplňování. Po jednání to dnes v tiskové zprávě uvedlo české ministerstvo zahraničí. Českou delegaci vedl náměstek ministra zahraničních věcí Jan Marian, který nabídl za ČR pomoc hlavně v oblasti jaderné bezpečnosti a stíhání ruských válečných zločinů. V Džiddě se v sobotu sešli diplomaté a vládní či prezidentští poradci z asi čtyř desítek zemí, aby jednali o principech ukončení ruské války na Ukrajině. Moskva pozvána nebyla.

„Ruská armáda musí opustit ukrajinské území. O míru a jeho podmínkách musí rozhodnout Ukrajina. Češi mají historickou zkušenost s jednáním o nás bez nás a vnucenými územními ústupky. Za Česko jsem nabídl pomoc v naplňování mírového plánu, zejména v oblasti jaderné bezpečnosti a stíhání ruských válečných zločinů,“ uvedl Marian.

Na okraj konference jednal český diplomat se zástupci Kanady, Británie, Jižní Koreje a vedoucím kanceláře ukrajinského prezidenta Andrijem Jermakem. „Zastoupení Česka na konzultacích na vysoké úrovni vychází z naší silné a dlouhodobé podpory Ukrajiny,“ uvedl Černínský palác, který zároveň vnímá konferenci jako další možnost, jak mluvit se zeměmi globálního jihu.

Mírový plán ukrajinské hlavy státu mimo jiné požaduje stažení ruských vojsk z Ukrajiny a obnovu ukrajinské územní celistvosti. Je v něm zahrnuto také potrestání ruských válečných zločinů a radiační a jaderná bezpečnost s důrazem na obnovení bezpečnosti v okolí Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupují ruská vojska a nachází se velmi blízko frontové linie.

Přesvědčit velké země rozvojového jihu, jako je Brazílie či Indie, ke shodě se Západem ohledně řešení konfliktu, který rozpoutalo loni v únoru Rusko svým vpádem do sousední země, bylo podle tiskových agentur hlavním cílem rozhovorů. Důležitá byla účast čínského zástupce. Podle agentury DPA i dalších zdrojů se neočekává ze schůzky závěrečné prohlášení, podle AFP některé delegace dnes plánují bilaterální jednání.

  Pavel letěl na Island s Čaputovou, jde jim o úsporu peněz i emisí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com