Rakušan, policejní šéf a ukrajinský diplomat se vyjádří k předcházení násilí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dnešek svolal tiskovou konferenci, na níž se chce vyjádřit k předcházení násilným trestným činům a předsudečnému násilí. Před novináře v poledne předstoupí spolu s ním také policejní prezident Martin Vondrášek a ukrajinský chargé d’affaires v Praze Vitalij Usatyj. V souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podezřelí občané Ukrajiny, Rakušan varoval před šířením nenávisti, neověřených informací či generalizací.

Tento týden vzbudil pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý cizinec podle kriminalistů brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit dívku, které je podle neoficiálních informací 15 let. Podle plzeňského primátora Romana Zarzyckého (ANO) je obviněným Ukrajinec, který v Česku delší dobu žije. V sobotu se na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který napadl ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec. Policie v obou případech národnost podezřelého neuvedla.

Rakušan už dříve odsoudil násilné trestné činy, současně varoval před generalizací a rozdmýcháváním nesnášenlivosti kvůli národnosti útočníka. Vyzval lidi, aby nechali policii pracovat. Ukrajinské velvyslanectví v ČR případ v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti. Viník musí být podle ambasády potrestán podle českých zákonů.

Protiukrajinské nálady především mezi částí Romů vyvolal i červencový incident v Brně, kde po potyčce zemřel mladý Rom, útočníkem byl podle nepotvrzených informací Ukrajinec. Zástupci ministerstev, samospráv a neziskových organizací se poté domluvili na vytvoření týmu expertů, který se bude snažit předcházet předsudečnému násilí a pomáhat zmírnit případné napětí ve společnosti. Tým má spadat pod vládní zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou.

ČTK

  Návrat z Norska bude jednodušší, Kanárské ostrovy jsou od pondělí zelené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com