Havlíček: Nelze vyloučit další omezení shromažďování. Plošný lockdown nebude

irozhlas.cz

V případě dalšího zhoršování epidemie nelze podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Karla Havlíčka vyloučit, že by vláda omezila další akce, kde se shromažďuje větší počet lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že s vyhodnocením výsledků covidových omezení platných od pátku by se mělo počkat deset až 14 dní. Trend epidemie má ukázat až příští týden.

Celkovou uzávěru, tzv. lockdown, ale stávající vláda nechystá, uvedl Havlíček v pořadu Partie CNN Prima News.

„Snažíme se lockdownu vyhnout. Vir se nedá zastavit, lze jen chránit obyvatelstvo prostřednictvím očkování a snížit počet lidí, co končí v nemocnicích. Máme teď u nás nesmírně agresivní vir z jižní Afriky, přesto jsme neudělali nejtvrdší opatření jako na jaře, protože jsme v jiné situaci hlavně díky očkování,“ řekl Havlíček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že s vyhodnocením výsledků nových plošných opatření proti šíření koronaviru platných od pátku by se mělo počkat deset až 14 dní.

Podle kandidáta na ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana je v ČR ve fázi, kdy je třeba obnovit plošné testování, zlepšit trasování, posílit call centra a uskutečnit včasné rozdělení pacientů s koronavirem podle volné kapacity nemocnic.

„Abychom tou salámovou metodou nemuseli zpřísňovat, stačí stávají opatření dodržovat a kontrolovat jejich dodržování,“ reagoval na Havlíčkova slova Rakušan.

Vyhláška k očkování už v prosinci

V České republice se v posledních týdnech skloňuje povinné očkování pro vybrané profese či pro lidi od určitého věku. Havlíček uvedl, že by byl pro zavedení povinného očkování vybraných profesí v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb a integrovaného záchranného systému od věku 50 let.„Když jsme byli malí, dostávali jsme jednu vakcínu za druhou. Čím dříve se to zavede, tím dříve z toho budeme,“ prohlásil ministr.

  Pekarová: Dostálová musí peníze vrátit. Schillerová s Havlíčkem: Věříme jí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že o změně potřebné vyhlášky budou debatovat v pondělí na vládě. Povinné očkování by se mělo týkat lidí od 60 let, zároveň také vybraných profesí – složek IZS, zaměstnanců vězeňské žluby.  „Bavíme se i o Vězeňské službě a bavíme se o zpravodajských službách,“ řekl. Pro učitele, o kterých se uvažovalo, by očkování podle Vojtěcha povinné být nemělo. Upravenou chce mít vyhlášku začátem příštího týdne, po připomínkování by mohla být hotová 15. prosince.

„Jsem přesvědčen, že očkování je jedinou dlouhodobou cestou z krize,“ uvedl Vojtěch s tím, že počítá s účinností od února 2022. Podle něj je nutné dát prostor k tomu, aby se lidé naočkovali.

Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zopakoval, že nová vládní koalice v povinném očkování vybraných skupin nevidí řešení. Možné ale je u skupin, třeba lékařů, kde ho budou chtít profesní organizace. S Válkem se Vojtěch shoduje v tom, že je do očkování potřeba více zapojit praktické lékaře.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ve výčtu profesí chybí učitelé. „My prosazujeme povinné očkování od 18 let, všechno ostatní je politický kompromis,“ komentoval.

Rakušan v Partii upozornil, že povinné očkování je zásadní věc, která může výrazným způsobem ještě více posílit společenské tenze. Navíc je podle něj třeba vyřešit, jakým způsobem se bude povinné očkování vymáhat.

Premiér v demisi Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že povinné očkování některých profesí a věkových skupin je nevyhnutelné. Platit by mělo od 1. února 2022.

Debata se nyní vede podle Havlíčka, zda by mělo být povinné očkování pro lidi od 60 let nebo od 50 let. Z profesí se uvažuje o pracovnících ve zdravotnictví a sociálních službách, policistech, vojácích a hasičích.

  Hnutí STAN vyzvalo Brabce, aby kvůli Bečvě rezignoval

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com