EU a NATO vyjádřily solidaritu se státy na hranici s Běloruskem

ct24.ceskatelevize.cz

Litva a Lotyšsko mají plnou podporu Evropské unie i Severoatlantické aliance v souvislosti s migrační krizí na východní vnější hranici EU. Prohlásili to dnes po návštěvě těchto dvou pobaltských zemí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zavázali se také k větší spolupráci v souvislosti s Běloruskem a posilováním ruské vojenské přítomnosti v blízkosti Ukrajiny.

„Ráda bych zde vyjádřila plnou solidaritu EU s Litvou, Polskem a Lotyšskem v těchto velmi náročných časech,“ uvedla von der Leyenová.

„Žádný spojenec NATO není sám,“ ujistil generální tajemník NATO Stoltenberg.

EU obviňuje autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že záměrně převáží lidi z krizových oblastí do Minsku, aby je propašoval do EU. Von der Leyenová mluvila o „záměrném, cynickém a nebezpečném hybridním útoku“. Stoltenberg prohlásil, že Lukašenkův režim využívá nevinné lidi k nátlaku na sousední státy. Oba oznámili posílení spolupráce mezi EU a NATO.

Litevský prezident Gitanas Nauséda po setkání s von der Leyenovou a Stoltenbergem uvedl, že NATO potřebuje upravit svůj systém vůči Bělorusku, jehož armáda se podle něj stále více propojuje s ruskou armádou. „To je pro NATO výzva a NATO by tomu mělo přizpůsobit své plány, strategii a taktiku, aby bylo připraveno reagovat,“ prohlásil.

Nauséda se rovněž domnívá, že Bělorusko bude i nadále testovat jednotu Západu poté, co na východní hranici EU dorazily tisíce migrantů. Podle humanitárních organizací zemřelo na polské hranici po přechodu z Běloruska nejméně 13 migrantů.

Stoltenberg uvedl, že tématem rozhovorů bylo rovněž nevysvětlitelné a neodůvodněné posilování vojenských sil Ruska v blízkosti Ukrajiny. „Vyzýváme Rusko k transparentnosti, snížení napětí a deeskalaci. NATO zůstává ostražité. Jsme připraveni bránit všechny spojence,“ uvedl.

Autor: ČTK

  Dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com