Běloruská policie při nedělních protestech zadržela 300 lidí

Běloruská policie zadržela při nedělních demonstracích žádajících odstoupení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka 300 lidí. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na běloruské ministerstvo vnitra. Běloruská organizace na ochranu lidských práv Vjasna hovoří o 311 zadržených. Protesty v zemi trvají už skoro tři měsíce.

Na nedělní demonstraci vyrazilo podle AFP do ulic Minsku na 20.000 až 30.000 lidí. Část protestujících se v průvodu vydala do lesa Kurapaty na kraji metropole, kde byly objeveny masové hroby obětí stalinských čistek. Obyvatelé Minsku si oběti sovětských represí připomínají tradičně v rámci Dušiček, letos však úřady vzpomínkovou akci nepovolily.

Policie v neděli proti demonstrantům tvrdě zasáhla – použila zábleskové granáty a střelbu do vzduchu. Použitím střelných zbraní proti demonstrantům běloruské ministerstvo vnitra hrozilo už dříve, podle úřadů však v neděli nešlo o rány ze smrtících zbraní, uvedla agentura AP.

Dnes běloruské ministerstvo vnitra oznámilo, že při protestech v Minsku a okolí zadrželo 300 lidí. Agentura Interax informuje s odvoláním na organizaci Vjasna o 311 zadržených, většinou v Minsku, policie však podle lidskoprávního centra zatýkala rovněž v Brestu, Grodnu a dalších městech.

Pokračující demonstrace proti Lukašenkově režimu vyvolaly prezidentské volby ze začátku srpna. Opozice a protestující pokládají prezidentovo oficiálně oznámené vítězství za zfalšované, v Minsku od té doby každou neděli demonstrují desítky tisíc lidí. Autoritářský prezident, jenž je u moci už 26 let, minulý týden pohrozil použitím násilí proti demonstrantům, povoláním armády do ulic a vyzbrojením dobrovolníků z řad takzvaných lidových družin. Minulý týden nechal částečně uzavřít pozemní hranice s Litvou, Polskem, Lotyšskem a Ukrajinou. Vláda v neděli oznámila, že uzavře hranice pro cizince a lidi bez občanství. Jako důvod uvádí šíření koronaviru.

Autor: ČTK

  Špičky EU vyzvaly Rusko, aby jasně ukázalo, že chce snížení napětí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com