U Krymského mostu byly sestřeleny rakety, nebyl poškozen, tvrdí úřady

Ruské síly protivzdušné obrany sestřelily dvě ukrajinské rakety v Kerčském průlivu. Oznámil to Moskvou dosazený krymský gubernátor Sergej Aksjonov. Přestože nad Krymským mostem je podle snímků ze sociálních sítí vidět kouř, podle gubernátora nebyl poškozen. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti uvedlo, že Ukrajina se pokusila most zasáhnout raketami S-200 a že útok se obešel bez obětí. Na mostě byl přerušen provoz. Později Aksjonov informoval o dalším zmařeném raketovém útoku nad Kerčským průlivem. Moskva pohrozila odvetou za údajný „teroristický útok“.

„V oblasti Kerčského průlivu sestřelily síly protivzdušné obrany dvě nepřátelské rakety. Krymský most nebyl poškozen. Zachovejte klid a důvěřujte pouze oficiálním zdrojům informací,“ napsal Aksjonov na sociální síti Telegram. Provoz na mostě byl podle ruské agentury Interfax krátce přerušen.

„Ukrajinskou raketu včas odhalily a zastavily ruské systémy protivzdušné obrany. Nejsou hlášeny žádné škody nebo oběti,“ uvedlo podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany.

Aksjonovův poradce Oleg Krjučkov uvedl, že speciální síly u mostu vytvořily „kouřovou clonu“. Na sociálních sítích se předtím objevily záběry mostu zahaleného dýmem. Jejich pravost podle agentury Reuters nelze ověřit.

Aksjonov odpoledne hlásil další zmařený útok. „Další nepřátelská střela byla sestřelena nad Kerčským průlivem. Děkujeme našim jednotkám protivzdušné obrany za jejich vysokou profesionalitu a ostražitost,“ napsal na telegramu.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes útok, který označilo za teroristický, odsoudilo a varovalo, že nezůstane bez reakce. Útok podle něj vystavil nebezpečí životy nevinných civilistů. „Nelze ospravedlnit takové barbarské akce a nezůstanou bez odpovědi,“ uvedla na telegramu mluvčí ministerstva Marija Zacharovová.

Krymský nebo také Kerčský most je důležitou civilní i vojenskou spojnicí mezi anektovaným poloostrovem a pevninským Ruskem. Rusové ho postavili po anexi. Ruské ministerstvo obrany už dnes brzy ráno informovalo, že ruská armáda v noci odrazila útoky 20 ukrajinských dronů na objekty na Krymském poloostrově. Čtrnáct z nich údajně sestřelily systémy protivzdušné obrany a dalších šest dronů bylo zneškodněno elektronicky. Kyjev podíl na útocích ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

  Stoltenberg: Země NATO dodají Ukrajině více zbraní, válka může trvat měsíce

V poslední době jsou dronové útoky, exploze a následné požáry v Rusku i na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny běžné. Podle hodnocení médií jsou některé z těchto událostí dílem ukrajinských sil.

Minulý týden zasáhl poblíž Krymského mostu ukrajinský námořní dron ruský tanker. Minulý měsíc při útoku na most zemřel manželský pár. Nejvíce byl most poškozen při útoku loni v říjnu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com