Zelenskyj žádal v Aténách o pomoc s výcvikem pilotů na letouny F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes požádal o pomoc Řecko s výcvikem ukrajinských pilotů na bojové letouny F-16, s čímž podle něj Atény souhlasí. Tyto letouny má v Řecko ve výzbroji, nesignalizovalo však, že by se chystalo připojit k Dánsku a Nizozemsku a předat některé z nich Ukrajině. Na společné tiskové konferenci řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ovšem slíbil Kyjevu pomoc a diplomatickou podporu v integraci do EU a NATO.

„Dosáhli jsme dnes významného výsledku pro leteckou koalici. Řecko se zúčastní výcviku našich pilotů na letouny F-16,“ citovaly agentury Reuters a AFP ukrajinského prezidenta. Podle něj se jedná o velmi důležitou prioritu pro ukončení ruské invaze.

Řecký premiér Mitsotakis slíbil Ukrajině další pomoc, aniž by ovšem byl konkrétní. Výcvik ukrajinských pilotů přímo nekomentoval. „Nemůžeme tolerovat žádný pokus o překreslení hranic silou,“ řekl ale Mitsotakis s tím, že Řecko čelilo podobným pokusům ze strany agresivních autoritářských režimů. Měl zřejmě na mysli spory o hranice s Tureckem.

Oba politici podepsali memorandum, ve kterém vyjadřují podporu Ukrajině při její integraci do EU a NATO, řekl řecký premiér. Mitsotakis také připomněl tvrdé boje o Mariupol, kde mimo jiné žila početná menšina lidí s řeckými kořeny.

Řecká vláda dnes odpoledne potvrdila, že se Zelenskyj zúčastní neformální večeře s představiteli zemí západního Balkánu, šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou i předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Schůzky se zúčastní také premiéři Bulharska, Rumunska a Chorvatska. Naopak na něm bude chybět albánský premiér Edi Rama kvůli sporu Tirany a Atén o věznění albánského politika z řecké menšiny Frediho Beleriho.

V úterý by pak měl mít Zelenskyj několik jednání mezi čtyřmi očima s balkánskými politiky, například srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

V uplynulých dnech ukrajinský prezident navštívil Švédsko, Nizozemsko a Dánsko. V posledně jmenovaných dvou zemích jednal například o dodávkách bojových letounů F-16.

  Severní Korea popírá zbrojní obchody s Ruskem a dodávky munice

Řecko od konce 80. let nakoupilo na 170 letounů F-16, píše deník Kathimerini. Země podepsala kontrakt na modernizaci 84 strojů a navíc nakupuje nové francouzské stíhačky Rafale. Atény také chtějí koupit od USA 20 bojových letadel F-35.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com