„Rusko je na kolenou,“ uvedla Pekarová Adamová, varovala ale před únavou z války

Šéfka české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dnes v Rakousku varovala před únavou z války na Ukrajině, která podle ní na Západě hrozí s tím, jak se protahuje konflikt s Ruskem. Společně se svým slovenským kolegou Borisem Kollárem na setkání předsedů zákonodárných sborů takzvaného Slavkovského formátu také zmínila, že dlouhá válka může občany vést ke zpochybňování další podpory Kyjevu a k posilování populistických a proruských politických sil. Informovala o tom agentura APA.

„Ve svých rukou máme rozhodnutí, jestli tady budeme o válce na Ukrajině mluvit ještě příští rok,“ řekla Pekarová Adamová. „Rusko je na kolenou. Když budeme Ukrajině dál účinně pomáhat dodávkami vojenské techniky a jinak, může válku vyhrát,“ dodala a zdůraznila, že ukrajinská armáda potřebuje nové a účinnější zbraně.

Slavkovský formát sdružuje Česko, Slovensko a Rakousko. Setkání předsedů zákonodárných sborů z těchto tří zemí se koná vždy koncem léta na zámku Grafenegg, kde je hostitelem šéf rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka. Ten dnes hovořil zejména o tom, jak důležité je podle něj začlenění zemí západního Balkánu do Evropské unie. Podle něj je to jediný způsob, jak zajistit, aby se Srbsko, Severní Makedonie, Černá Hora a Bosna orientovaly na Západ a nesměřovaly do sféry vlivu Ruska, Číny a Turecka.

  Počet nakažených proti minulému týdnu znovu stoupl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com