V Rusku hrozí další vzpoura. Putin nařídil, aby se tajné služby připravily na zákrok

Ruský diktátor Vladimir Putin se obává, že po likvidaci Jevgenije Prigožina hrozí Rusku další pokus o vojenskou vzpouru. Na základě svědectví dvou zdrojů blízkých Kremlu to napsaly The Moscow Times.

Podle listu dostaly zpravodajské služby pokyn přímo od samotného Putina, aby se na podobnou situaci připravily a nedopustily opakování Prigožinova „pochodu na Moskvu“. Tajné služby tak již údajně pracují na bezpečnostních kontrolách s cílem zabránit podobnému “shromáždění“, jako bylo to, které na konci června uspořádal Jevgenij Prigožin.

Tanky, které se nakonec přiblížily na necelých 200 km k Moskvě, Putina velice vyděsily. Uvědomil si totiž, že po více než dvou desetiletích své vlády začal ztrácet potřebnou podporu.

„Putinův problém je v tom, že jeho image značně vybledla a přestala reagovat na ruský požadavek na silného a rozhodného vůdce, který dosáhne cílů rychle a s minimálními náklady a oběťmi. Stalo se tak po neúspěšné operaci na obsazení Ukrajiny a přechodu války do vleklé fáze,“ uvádějí The Moscow Times s odvoláním na vyjádření analytika International Crisis Group Olega Ignatova.

Proto došlo k likvidaci Jevgenije Prigožina i dalších velitelů Wagnerovy skupiny. A proto jen pouhé dva dny po Prigožinově smrti vydal Putin dekret, v němž wagnerovcům nařizuje přísahat věrnost. Všichni příslušníci polovojenských jednotek, včetně dobrovolnických praporů a územní obrany, jsou teď povinni složit před státní vlajkou přísahu a přísahat na obranu „ústavního pořádku“. Jenže mnoho wagnerovců je přesvědčeno, že za likvidací jejich velitele stojí právě Putin, a s největší pravděpodobností jich mnoho tuto přísahu složit odmítne. „Úřady nemohou takové riziko ignorovat,“ poznamenal Oleg Ignatov.

Za vším stojí Putinova obava z dalšího pokusu o puč. Proto chce zbylé wagnerovce pevně kontrolovat, aby měl jistotu, že k ničemu podobnému nedojde. „Z dlouhodobého hlediska to však Putinovi může přinést další problémy,“ konstatovala Natia Seskuria z londýnského Royal United Services Institute.

  Írán žádá RB OSN, aby odsoudila vraždu jaderného fyzika

Někdejší autor Putinových projevů, politolog Abbas Galljamov, je podle The Moscow Times přesvědčen, že Putin považuje hrozbu nové vzpoury či spiknutí za reálnou. Jako důkaz svého tvrzení zmiňuje Prigožinovu smrt. „Putin šel do likvidace Prigožina, i když to ohrozilo spoustu projektů. To naznačuje, že Putinovými prioritami je zachování moci, nikoli expanze za hranice,“ poznamenal Galljamov, podle něhož je v současné době již jasné, že stárnoucí Putin prohrává s charismatickými osobnostmi, „které jsou připraveny říkat pravdu a přijímat věci takové, jaké jsou“. A právě takový byl například Prigožin, dodal Galljamov.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com