Trump v Bílém domě je nejlepší cestou k ukončení války na Ukrajině, prohlásil Orbán

Západ by měl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o zajištění bezpečnosti pro Ukrajinu, součástí dohody ale nemůže být její členství v NATO ani návrat Ruskem anektovaného Krymu pod správu Kyjeva. V rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem to řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Carlson, který dříve býval jednou z hlavních tváří stanice Fox News, rozhovor zveřejnil na sociální síti X (dříve Twitter). Ukrajina v reakci na Orbánova slova uvedla, že se svým územím nehodlá obchodovat.

„Měli bychom se s Rusy domluvit na nové bezpečnostní architektuře, abychom zajistili bezpečnost a svrchovanost Ukrajiny, ale nikoli členství v NATO,“ řekl Orbán. Ten v rozhovoru zdůrazňoval, že Maďarsko má na rozdíl od dalších členů Severoatlantické aliance jiný názor na řešení konfliktu na Ukrajině a s Ruskem chce udržovat „racionální“ vztahy.

Na Tuckerovu otázku, zda si lze představit návrat poloostrova Krym ovládaného od roku 2014 Ruskem zpět do ukrajinských rukou, Orbán řekl, že je to „zcela nemyslitelné a nerealistické“. Nejlepší cestou k míru podle něj je, aby se do Bílého domu opět dostal Donald Trump a válku ukončil. Právě postoj Spojených států je podle něj pro další vývoj klíčový. „Ukrajince nemůžeme vynechat, musíme je zapojit, ale určujícím faktorem je záměr Spojených států,“ řekl.

„Už nás začalo znepokojovat, že Viktor Orbán dlouho nevybízel k přerušení dodávek zbraní na Ukrajinu a k legalizaci ruské agrese. Dokonce jsme začali pochybovat o důslednosti postoje maďarského premiéra,“ napsal mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko na facebooku v reakci na výroky maďarského premiéra. „Nevíme, jak je to v Maďarsku, ale Ukrajina se svým územím a suverenitou neobchoduje. A nebude to dělat ani svět,“ dodal Nikolenko.

Maďarská vláda navzdory ruské invazi na Ukrajinu jako jediná v Evropské unii udržuje s Moskvou zejména hospodářské kontakty. Sedmadvacítka na Rusko kvůli agresi vůči sousední zemi uvalila tvrdé sankce, které Budapešť kritizuje a Orbán opakovaně vyzval k jejich zrušení. Maďarsko odmítá Ukrajině poskytovat zbraně a nedovoluje, aby přes jeho území byla dopravována vojenská pomoc z jiných zemí.

  Bezbranný Kaliningrad. Rusko stáhlo vojáky na Ukrajinu, tam byli „těžce zbiti“

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com