Vládní lídři ocenili podpis penzijní novely, Schillerovou postup Pavla zklamal

Zákon upravující valorizace penzí a předčasné odchody do důchodu podle premiéra Petra Fialy (ODS) napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdraveni veřejných financí. Fiala to uvedl v reakci na podpis prezidenta Petra Pavla pod důchodovou novelu. Ocenil, že prezident vyslechl na čtvrteční schůzce jeho argumenty.

„Je dobře, že pan prezident vyslechl moje argumenty a po našem jednaní podepsal zákon, který napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdravení veřejných financí. Jsem přesvědčen, ze jednáme odpovědně ve prospěch českých občanů a jejich dobré budoucnosti,“ uvedl Fiala.

Ještě před zveřejněním informace o podpisu prezidenta dnes Fiala uvedl, že každý měsíc, po který vláda neplní plán spojený se změnou důchodového systému, stojí miliardy korun, premiér to prohlásil během dnešní tiskové konference o směřování českého průmyslu.

Souhlas prezidenta uvítal i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda chce důstojné důchody pro současné i budoucí generace a je zodpovědná za udržitelnost, uvedl na sociální síti X. „Jako vláda chceme těmito změnami především docílit toho, aby důstojné důchody pobírala nejen současná, ale i budoucí generace. Jsme zodpovědní za udržitelnost důchodového systému. Podle toho jednáme,“ uvedl.

Pavel ve čtvrtek po jednání s Fialou přes svou mluvčí oznámil, že novelu bude buď vetovat, nebo ji podepíše až v následujících dnech. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření ode dneška, odsunutím podpisu na dnešek některá ustanovení začnou platit až od října. Hrad dnes po poledni informoval v tiskové zprávě, že novelu prezident podepsal přes své výhrady.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je ráda, že prezident novelu podepsal. „Má za cíl nejen napomoci stabilizovat veřejné finance, ale také odstranit nespravedlnosti v systému vůči těm, kteří neodcházejí do předčasných důchodů a pracují do běžného důchodového věku,“ napsala Pekarová Adamová ČTK.

  Česko prožilo první noc zákazu vycházení, potvrzení z práce policie nežádá

Novela podle Pavla upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. Zároveň považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. Jako celek jde norma ale podle prezidenta správným směrem, proto ji podepsal. Zároveň apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

Schillerovou postup prezidenta u důchodové novely zklamal

Pokud měl prezident Pavel skutečně výhrady k penzijní novele, očekávala by šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová, že najde odvahu ji vetovat. ČTK dnes sdělila, že ji postup hlavy státu zklamal. Podle šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury hlava státu letos již podruhé zcela asociálně podpořila vládní zákon snižující reálné důchody. Pavel dnes oznámil, že i přes výhrady podepsal penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí.

Schillerová ČTK napsala, že je zklamaná. „Pokud měl pan prezident skutečně výhrady, očekávala bych, že bude mít odvahu a ten zákon vetuje. Takhle mi jeho postup připomíná ‚chytrou horákyni‘,“ uvedla. Stejně jako u podobného rozhodnutí prezidenta v případě omezení červnové mimořádné valorizace důchodů se nemůže Schillerová zbavit dojmu, že hlavním motivem je nikoho nenaštvat. „Až nakonec naštve úplně všechny,“ míní.

Okamura uvedl, že SPD je proti snižování důchodů i zhoršování podmínek pro předčasné důchody. „Prezident Pavel svým podpisem letos již podruhé zcela asociálně podpořil zákon Fialovy vlády, kterým vláda markantně snižuje reálné důchody. Vláda navíc také zásadně zhoršuje možnost odchodu do předčasného důchodu,“ sdělil Okamura ČTK.

Pavel ve stanovisku k novele uvedl, že podporuje úsilí vlády o zlepšení hospodaření i systematickou práci na zvýšení udržitelnosti důchodového systému. Novela podle něj obsahuje řadu potřebných kroků. Současně ale podle prezidenta upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. Zároveň považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu.

  Česko vydalo Ukrajincům přes 368.500 víz dočasné ochrany, za středu 1008

Právě na zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu „ze dne na den“ upozorňoval i ombudsman Stanislav Křeček. Ocenil prezidentův komentář k novele a uvedl, že chápe důvody, proč zákon podepsal. „To, že svůj podpis připojil až dnes, počátkem září, vnímám jako vstřícný krok vůči těm, kteří by v nejbližším měsíci dosavadní podmínky pro odchod do předčasného důchodu splnili. Ti nyní mají možnost o předčasný důchod požádat ještě podle původních pravidel,“ napsal veřejný ochránce práv v prohlášení na webu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com