Pojďme zmobilizovat tři miliony mužů, ozývá se ze Státní dumy. Kreml o rozšiřování armády mlží

„Říkají: Pojďme zmobilizovat tři miliony,“ prozradil generálporučík Andrej Gurulev, člen branného výboru Státní dumy, v rozhovoru pro server Transbaikalii návrh Kremlu na rozšíření ruské armády pro válku s Ukrajinou. Zároveň ovšem plány Ruska mobilizovat další muže popřel.

Poslanec neupřesnil, odkud konkrétně návrh pochází, a zhodnotil, že mobilizaci takového počtu vojáků bude obtížné zrealizovat, vzhledem k tomu, že branci musí být do bojů vybaveni zbraněmi, výstrojí, municí a dalšími prostředky. „Obranně-průmyslový komplex toho najednou tolik nedá,“ poznamenal.

Aktuální plán do konce roku počítá s rekrutací 420 tisíc vojáků do armády, přičemž je zaměřen především na nábor na zakázku, řekl poslanec. „Musíme vytvořit rezervy. A s nárůstem vojenského personálu na základě smlouvy se zvyšuje výkon vojensko-průmyslového komplexu,“ okomentoval s tím, že je tento postup extrémně systematický, rozumný a chytrý.

Gurulevův kolega z dolní komory ruského parlamentu Viktor Sobolev v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Govorit Moskva označil dosavadních 280 tisíc rekrutů za nedostatečný počet. „Do konce roku potřebujeme najmout 421 tisíc vojáků. Je to kvůli vytvoření nových formací, které plánuje generální štáb,“ řekl s tím, že tento počet byl stanoven tak, aby již nedocházelo k mobilizacím, na které Rusko není zcela připraveno.

Gurulev následně ovšem řekl, že vyhlášení nové vlny mobilizace v Rusku se nechystá a žádné plány, které by k ní měly vést, neexistují. Fámy, které on sám informací o milionové mobilizaci podpořil, označil za pokus o destabilizaci situace v zemi. „Někdo se neustále snaží situaci rozvířit,“ poznamenal poslanec.

O možnosti mobilizace v Ruské federaci informovala na konci srpna agentura Bloomberg. Ta odkazovala na pět zainteresovaných lidí, kteří měli uvést, že se uvnitř ruských bezpečnostních sil objevují návrhy směrem k prezidentu Vladimiru Putinovi, aby odvolal ministra obrany Sergeje Šojgua z vedení resortu i armády, vyhlásil stanné právo a zahájil všeobecnou mobilizaci. Ruská armáda totiž potřebuje nové síly, aby zvládla odolat ukrajinským útokům a udržela Ruskem anektovaná území na Ukrajině.

  Slovenský soud dal Kočnerovi a Ruskovi 19 let za padělání směnek

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v neděli prohlásil, že ruská armáda od začátku roku najala do svých služeb asi 280 tisíc lidí, informovala agentura Reuters. Britské ministerstvo obrany pak uvedlo, že Ruská federace verbuje jako vojáky do války na Ukrajině i migranty ze Střední Asie a občany sousedních zemí.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com