Generál Řehka: Bezpečné zázemí neexistuje. Ani pro Čechy, ani pro Ukrajince

Nejde o strašení, ale o otužování, říká náčelník generálního štábu Karel Řehka. Nový rozhovor okamžitě vzbudil velkou pozornost. Mladý generál vysvětlil, proč je rozumné chápat závažnost situace. Popsal těžkosti ukrajinské protiofenzivy. Zdůraznil také, že je pro armádu důležité, aby Češi umožnili politické reprezentaci zachovat kontinuitu obranné politiky.

Déle než hodinu hovořil po delší odmlce náčelník českého generálního štábu generálmajor Karel Řehka o realitě ukrajinského válečného úsilí, a zejména o aspektech války, které čelí svobodné západní společnosti, včetně bývalého sovětského satelitu, nynější České republiky. „Není to tak, že jsme Česká republika, a pak je Severoatlantická aliance, která se o to postará. My jsme aliance,“ zdůraznil generál. Obsáhlý rozhovor se šéfem českého generálního štábu uveřejnil podcast „Kecy a politika“.

Podle Řehky má válka na Ukrajině dvě tváře. Na jedné straně stojí tanky a dělostřelectvo, což může vzbuzovat dojem světových válek ve filmu, skrze scény dobývání zákopů, a podobně. Na druhé straně stojí automatizované systémy a nejmodernější aplikace. Podle něj je válečné pole na Ukrajině protkáno nebývalým množstvím senzorů, bezpilotních prostředků a prací digitálního světa. Efekt tohoto systému je pak takový, že Ukrajinci „střílí ze starého minometu, ale k zaměření použijí například rychle získaná data z bezpilotního prostředku a využijí třeba nějakou aplikaci v mobilu,“ řekl generál.

Zároveň také uvedl, že na rozdíl od některých „odborníků“ na sociálních sítích Ukrajinci nejsou hloupí, uvědomují si materiální i lidskou převahu nepřítele a svou taktiku tomu přizpůsobují. Zklamání z míry postupu Ukrajinců mohou pociťovat jen lidé naivní, nepříliš seznámení se situací obou armád, myslí si. Poučení z konfliktu je podle něj mnoho, řada pouček ale vinou války na Ukrajině nyní již nefunguje, například stanové nemocnice daleko od artilerie. Bezpečné zázemí v moderním konfliktu neexistuje, vysvětlil Řehka.

  Šimáčková se vzdala funkce, u Ústavního soud zatím zůstane volné místo

Na jiný problém narazil s moderátory krátce po úvodu, a šlo o odvěký rozpor o informování veřejnosti ohledně skutečných rizik války. Realita války samozřejmě na nás nedoléhá tak jako na Ukrajince, říká generál, ale uvedl, že podle něj je jedinou cestou, jak se vyhnout krizím, být na ně připraveni.

Hovory o rizicích války přirovnal k otužování společnosti, přestože, jak řekl, chápe, že k rozhodnutí politické reprezentace je zapotřebí podpora společnosti. Česká společnost si podle něj ve své většině riziko nepřipouští, ačkoli Rusko samozřejmě má prostředky, které mohou tuto zemi zasáhnout podle potřeby. „Klasická raketa Kalibr s plochou dráhou letu sem prostě doletí. Doletí sem z ponorky v Baltském moři, nebo z Černého moře,“ vysvětlil Řehka s tím, že realita není taková, že je Česká republika a pak Severoatlantická aliance. „My jsme aliance,“ řekl generál s tím, že podinvestování české armády je dlouhodobý a nyní řešený problém, který se léta schovával pod pojem „principu odložené potřeby“. Ten se samozřejmě zhroutil ve chvíli, kdy Putin vtrhnul na Ukrajinu. K realizaci skutečné obranyschopnosti naší armády je však také podle něj potřeba, aby úsilí současné vlády nezůstalo osamoceno, ale bylo zajištěno i do budoucna. A také soudržnost společnosti na všech jejích úrovních.

Řehka také zmínil malý detail, podle něhož spojenci kromě jiného poznali, že údajné cvičení Ruska u ukrajinských hranic povede ke skutečné agresi. Zjištění o tom, že Putin myslí svou invazi vážně, nevzešlo jen díky nezvyklé sdílnosti americké CIA, která, jak řekl, obětovala výhodu oznámením informace o tom, že Putin zaútočí na Ukrajinu. Jedním z faktorů, které daly spojencům najevo, že nepůjde jen o běžné cvičení, bylo i vytváření nebývalého množství zásob krve pro transfuze, kterou si Rusko krátce před invazí zajišťovalo, řekl s nebývalou otevřeností šéf českých vojsk.

  Zákon o dostupném bydlení by mohl být podle Bartoše přijat do dvou let

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com