Rusko chce prostřednictvím pseudovoleb na dočasně okupovaných územích Ukrajiny legitimizovat anexi ukrajinských území.

Od prvních zářijových dnů začala Ruská federace na dočasně okupovaných územích Ukrajiny pořádat tzv. volby. Místní obyvatelé jsou nuceni účastnit se voleb do „parlamentů“ a „obecních rad“ „nových regionů“ Ruské federace – okupovaných částí Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti. Tyto nezákonné kroky Moskvy poukazují na další porušování mezinárodního práva ze strany Ruska.  

Ještě před několika měsíci Kreml hovořil o podmíněně „jednotném volebním dni“ 10. září. Poté byl tento den prodloužen na tři dny – 8., 9. a 10. září. Později se však rozhodli uspořádat „vyjádření vůle“ v DOU dříve a zahájit tzv. předčasnou fázi v poslední letní den.

Rusové se rozhodli prodloužit volební období právě z obavy, že se nepodaří dosáhnout cílové volební účasti. Uvědomili si, že za tři dny nebudou schopni shromáždit potřebný počet hlasů, aby uspokojili Kreml, a dostali další čas na zfalšování falešných voleb. Během čtyř dnů předčasného hlasování ve volbách do takzvané Lidové rady DLR ruské okupační orgány vykázaly 37,56% volební účast.

Hlasování ve „volbách“ probíhá na základě jakýchkoli dokladů totožnosti, včetně ukrajinských pasů. To je jasným důkazem toho, že se ruskému represivnímu a totalitnímu systému nepodařilo donutit okupované Ukrajince k získání dostatečného počtu ruských pasů.

Prostřednictvím takzvaných „voleb“ v DOU Ukrajiny se Rusko snaží legitimizovat zábor částí ukrajinských regionů, protože místní orgány budou „zvoleny“ v ruském zákonodárném poli. Moskva chce upravit právní status těchto území v souladu s ruským regulačním rámcem. Jedná se vlastně o další kroky směřující k pohlcení ukrajinského území, donucení ukrajinských občanů k DOU a pokračování ozbrojené agrese proti Ukrajině. To je pro Kreml natolik důležité, že jsou Rusové připraveni uspořádat pseudovolby i během válečného stavu, který na okupovaných územích vyhlásili v loňském roce. Organizováním a konáním nezákonných voleb během aktivních bojových akcí tak Rusko záměrně ohrožuje životy a zdraví civilního obyvatelstva na okupovaných územích. Takové jednání lze považovat za porušení Ženevské úmluvy o ochraně civilních osob a za jednání mající znaky válečných zločinů.

  Říjen změnil celý svět.

Aby ruské úřady legitimizovaly anexi Ukrajiny na mezinárodní scéně, plánují zajistit přítomnost mezinárodních pozorovatelů loajálních Moskvě. Je třeba poznamenat, že účast zástupců cizích států a mezinárodních organizací na pozorování těchto pseudovoleb by byla v rozporu s Deklarací zásad pro mezinárodní pozorování voleb (bod 11), podle níž by žádná organizace neměla vysílat mezinárodní volební pozorovatelskou misi do země, kde existuje možnost, že její přítomnost bude vnímána jako legitimizace zjevně nedemokratického volebního procesu. V opačném případě je takové jednání vlastně spoluúčastí na zločinném jednání agresorského státu. Mezinárodní společenství proto musí uznat, že výsledky voleb v DOU Ukrajiny nemají žádný právní účinek. Žádný volený orgán Ruské federace, do něhož se budou konat volby v DOU, proto nemůže být uznán za legitimní.

Otázka konání „voleb“ v DOU je ruskou propagandou využívána k vytvoření krásného obrazu masové účasti u voleb. Vzhledem k tomu, že většina obyvatel DOU obce opustila, snaží se ruské okupační úřady donutit k volbám všechny, kteří zůstali. Za tímto účelem obcházejí skupiny kolaborantů a úředníků vyslaných z Ruska domy obyvatel DOU a zaznamenávají, kdo v nich bydlí a zda tito lidé mají ruské pasy. Obrázek lidí, kteří se účastní masových akcí organizovaných ruskými okupanty, je využíván jak pro demonstraci v domácím informačním poli Ruska, tak pro informační operace v zahraničí nebo na samotné Ukrajině.

Ruská federace chce ve skutečnosti učinit místní obyvatele DOU spoluviníky zločinu proti územní celistvosti Ukrajiny. Na Rusko by měly být uvaleny další tvrdé sankce za jeho pokusy o uspořádání voleb v DOU Ukrajiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com