Surovikin byl poprvé od vzpoury údajně spatřen na veřejnosti

Ruský generál Sergej Surovikin byl poprvé od červnové vzpoury žoldnéřské Wagnerovy skupiny spatřen na veřejnosti. Tvrdí to ruská moderátorka Xenija Sobčaková, která dnes zveřejnila údajnou fotografii respektovaného vojenského velitele. Různá média dříve informovala, že Surovikin upadl v nemilost Kremlu po červnové neúspěšné vzpouře wagnerovců a je vyšetřován pro svou možnou spoluúčast. Státní tisková agentura RIA uvedla, že minulý měsíc byl Surovikin odvolán a ve funkci šéfa letectva ho dočasně nahradil jeho zástupce Viktor Afzalov.

„Generál Sergej Surovikin je venku. Živý, zdravý, doma, se svou rodinou, v Moskvě. Fotografie pořízena dnes,“ napsala Sobčaková v popisku k fotografii, na níž je zachycen muž v civilním oblečení, slunečních brýlích a čepici, jak jde vedle ženy připomínající Surovikinovu manželku Annu. Pravost snímku nebylo možné ověřit, připomněla agentura Reuters.

Surovikin, který během ruské vojenské intervence v občanské válce v Sýrii získal přezdívku generál Armagedon, krátce řídil ruské válečné operace na Ukrajině. V lednu tuto funkci předal náčelníkovi generálního štábu generálu Valeriji Gerasimovovi.

Surovikin byl ruskými válečnými komentátory obecně vnímán jako silný a schopný velitel. Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který minulý měsíc zahynul při pádu svého soukromého letadla, zaujímal k ruskému ministerstvu obrany a armádnímu velení ostře kritický postoj, o Surovikinovi se ale vyjadřoval pochvalně a označoval ho za „člověka, který se nebojí odpovědnosti“.

ČTK

  AP: Tálibán pověsil na jeřáb v Herátu mrtvé tělo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com