Rozmohl se nám tu takový nešvar. Ministryně Černochová vyvrátila lež o konsolidačním balíčku

Opoziční hnutí SPD během druhého čtení konsolidačního balíčku mimo jiné vystoupilo proti zdanění výsluh vojáků a policistů. Ve skutečnosti ale žádný návrh nic takového zavést nemá, jak upozornil poslanec Jiří Havránek a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS). Podle ministryně jde o lež, která vyplývá z nepochopení legislativně-technického zpracování zákona.

„Hnutí SPD je mimo jiné i proti zdanění výsluh a příspěvků u vojáků a bezpečnostních sborů. A náš návrh proto ruší záměr vlády obrat policisty, vojáky a hasiče o jejich peníze. Takové návrhy jsou opět podle našeho názoru za hranicí ústavnosti,“ prohlásil ve sněmovně předseda SPD Tomio Okamura.

Na to ale reagoval poslanec Havránek, který jeho tvrzení vyvrátil. „Já si zde dovolím říci, že nedochází ke zdanění výsluh. Nedochází k tomu ani v původním balíčku, ani naším souhrnným pozměňujícím návrhem,“ ujistil.

Stejně tak to vidí i ministryně Černochová, podle které jde o lež. „Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy někteří stále opakují lež o tom, že konsolidační balíček zdaňuje výsluhy vojákům, policistům a dalším. Konsolidační balíček ovšem nic takového nezavádí a jde o čirou dezinformaci, která vyplývá z nepochopení toho, jak funguje legislativně-technické zpracování zákona. Moc děkuji kolegovi Jiřímu Havránkovi, že na tuto lež okamžitě reagoval! Opakovaně jsem v tomto volebním období řekla, že naše vláda žádné zdanění výsluh neplánuje. Za tím si stojím a to platí,“ slíbila na sociální síti Černochová.

Vládní konsolidační balíček projednávala sněmovna ve druhém čtení od úterý. Ve čtvrtek prošel hlasováním, a je tak před závěrečným schvalováním. Poslanci vznesli osm desítek návrhů úprav, úpravy balíčku navrhla i vládní koalice.

Opozici se nepodařilo prosadit vrácení předlohy k novému projednání v rozpočtovém výboru. Samotné druhé čtení trvalo zhruba 17 hodin a provázela ho kritika ze strany opozice. Vládě má balíček umožnit v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

  Část brněnských studentů se bojí návratu do školy, uvítali by krizové plány

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com