Trudeau: Kanada pošle Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 11 mld. korun

Kanada pošle Ukrajině v příštích třech letech dodatečnou vojenskou pomoc ve výši 650 milionů kanadských dolarů, což je zhruba 11 miliard korun. Řekl to dnes před vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v kanadském parlamentu šéf kanadské vlády Justin Trudeau. Podle něj bude součástí pomoci i asistence pro bojové letouny F-16, píše agentura Reuters. Zelenskyj před zákonodárci zopakoval, že Rusko musí prohrát válku proti Ukrajině.

„Moskva musí jednou provždy prohrát a prohraje,“ řekl Zelenskyj v kanadském parlamentu. V zasedacím sále byl přivítán ovacemi a členové parlamentu jeho proslov několikrát přerušili potleskem. Poděkoval za kanadskou vojenskou i ekonomickou pomoc, která podle ukrajinského prezidenta pomohla například omezit závislost jeho země na jaderných technologiích a palivu.

„Moskva se snaží ovládnout Ukrajinu a využívá k tomu všechny dostupné prostředky včetně genocidy,“ uvedl Zelenskyj.

„Děkuji ti Kanado,“ řekl ve francouzštině, menšinovém kanadském jazyce, Zelenskyj. „“Spravedlnost není pro Kanadu prázdné slovo. Nikdy nesázíte na nenávist a nepřátelství, vždy stojíte na světlé straně dějin,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zelenskyj dnes navštívil Ottawu, kde jednal s premiérem Trudeauem, a má v plánu také setkání s místním ukrajinskou komunitou. Tu několikrát zmínil i ve svém proslovu v parlamentu.

Od začátku války Kanada poskytla či přislíbila Ukrajině rozsáhlou finanční, humanitární a vojenskou pomoc v celkové hodnotě 8,9 miliardy kanadských dolarů (zhruba 151 miliard korun). Kanada se podílela na výcviku zhruba 36.000 ukrajinských vojáků a dodala napadené zemi tanky a další těžkou techniku, uvedla agentura AFP.

ČTK

  ‚Jde Maďarsku o levný plyn nebo Zakarpatí?‘ Kyjev odsoudil postoj Budapešti k ruské invazi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com