Biden: Pokud Rusko napadne Ukrajinu, přijde rozhodná a rychlá odpověď

irozhlas.cz

Jestliže Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rozhodná a rychlá odpověď, řekl podle Bílého domu během telefonického rozhovoru americký prezident Joe Biden svému ruského protějšku Vladimiru Putinovi. Ruská invaze by s sebou podle Bidena přinesla „rozsáhlé lidské utrpení“, Spojené státy jsou ale připravené na diplomacii i „další možné scénáře“. Kreml zatím telefonát oficiálně nekomentoval. Putinův poradce Jurij Ušakov ale uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny „dosáhla svého vrcholu“. Moskva dlouhodobě popírá, že by se na Ukrajinu chystala zaútočit.

Biden s Putinem hovořil více než hodinu. Rozhovor byl „profesionální a věcný“, nepřinesl ale „žádnou podstatnou změnu“, uvedly agentury Reuters a AFP s odvoláním na zdroj z americké administrativy. Státníci spolu diskutovali o všech tématech, které Washington vznáší i veřejně. Jestli se chce Putin vydat cestou diplomacie, zůstává i po tomto telefonátu nejasné, doplnil zmiňovaný americký zdroj.

USA už dříve varovaly, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Moskva ale odmítá, že by měla v úmyslu sousední zemi napadnout.

Rusko od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně příslibu, že NATO mezi své členy nepřijme Ukrajinu. Podle Ušakova „americká odpověď na hlavní ruské bezpečnostní požadavky nevzala v úvahu klíčové obavy“ Moskvy. Jak Putinův poradce dodal, dnešní telefonát se odehrál na pozadí „hysterie“ Západu ohledně údajně se blížící ruské invaze, kterou označil za absurdní. Prezidenti se podle něj shodli, že budou i nadále „v kontaktu na všech úrovních“, citovala z Ušakovova prohlášení agentura AFP.

Ještě před telefonním hovorem s Bidenem hovořil Putin i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S ním se rovněž v pondělí setkal osobně přímo v Moskvě, kde ho podle francouzského prezidenta ujistil, že Moskva nebude přispívat k vyostření situace. Napětí kolem situace na Ukrajině se ale od té doby nesnížilo a řada zemí, včetně USA, Británie, Německa, již vyzvala své občany, aby ze země okamžitě odcestovali. Kyjev mají opustit i američtí diplomaté, kteří nezastávají kriticky důležité pozice.

  Deváté kolo stávek proti penzijní reformě ve Francii provázely násilnosti

Také české ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, kteří jsou na Ukrajině či v Bělorusku, aby zvážili opuštění těchto zemí.

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100.000 vojáků, dalších zhruba 30.000 vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko nadále popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com