MZV varuje české občany před cestami na Ukrajinu a do Běloruska

Ministerstvo zahraničí kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině varuje před cestami na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří tam jsou, doporučuje zvážit opuštění těchto zemí. Úřad to sdělil dnes po jednání pracovní skupiny k vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě. Potvrdil dřívější varování před cestami do příhraničních oblastí Ruska s Ukrajinou. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v pondělí zasedne vláda, která bude o situaci jednat.

České velvyslanectví v Kyjevě opustí rodinní příslušníci pracovníků, jinak bude fungovat dál. V případě zhoršení situace ministerstvo přijme další opatření.

„Sbíráme veškeré dostupné informace, nechceme přidávat na nějaké panice, nicméně obezřetnost v této chvíli je určitě namístě,“ řekl dnes v Kolíně novinářům ministr vnitra Rakušan. Doplnil, že kdyby se situace na Ukrajině vyhrotila, je Česko připraveno dostat své občany do bezpečí. Aktuálně podle něj nehrozí ani bezprostřední energetická krize, například kvůli výpadkům dodávek ruského plynu.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Vláda má podle Rakušana připravená řešení pro případné zhoršení bezpečnostní situace. Ministr označil současnou hrozbu za zřejmě nejvážnější ohrožení míru v Evropě od druhé světové války. Věří nicméně, že situaci se podaří vyřešit diplomaticky. „Stále doufáme, že se řinčí zbraněmi, ale k samotné agresi nedojde,“ řekl Rakušan.

Česko má podle Rakušana typové plány na případné krizové události, které by s možným zhoršením situace nastaly, například v případě energetické krize. Česko Ukrajině dlouhodobě pomáhá v rámci humanitárního programu Medevac. Kontrol na slovensko-ukrajinských hranicích by se za určitých okolností mohli účastnit i čeští policisté. Podle Rakušana existují typové plány i pro zvýšenou migrační vlnu.

  Řidičům začíná povinnost mít na ledu či sněhu zimní pneumatiky

„Hrozba použití síly k dosažení jakýchkoli cílů Kremlu je pro ČR jakožto člena EU a NATO neakceptovatelná. Stále doufáme v úspěch diplomatických jednání, zároveň se ale společně v rámci EU a spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojily i Austrálie a Nový Zéland, nově pak Kuvajt a Německo.

Česká diplomacie zatím před cestami varuje a zároveň doporučuje zvážit, zda na Ukrajině a Bělorusku případně zůstat. „Občany, kteří na Ukrajině, v Bělorusku i Rusku zůstávají, vyzýváme k registraci v systému Drozd,“ uvedl resort. Systém Drozd využívají české zastupitelské úřady například k informování českých turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com