Česko zavádí od středy namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem

Česká republika od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, informoval dnes dopoledne na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko podle představitelů kabinetu koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření také. Kontroly jsou zatím v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci.

Před rokem kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února. „Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ uvedl Fiala.

Opatření začne fungovat od dnešní půlnoci. „Kontroly budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující,“ doplnil Rakušan. České úřady jsou podle něj v kontaktu se slovenskými, rakouskými i německými sousedy.

Policie na síti X sdělila, že na opatření nasadí v úvodní fázi zhruba 130 policistů, především z příhraničí. „Pomáhat jim budou kolegové z cizinecké policie a ostatních krajských ředitelství,“ napsala policie. Kontroly se budou soustředit na vytipovaná vozidla a policisté využijí zkušenosti kolegů s odhalováním převaděčů.

Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že kontroly bude provádět namátkově po celé hranici. „Upozorňujeme, že občané k překročení hranice potřebují platný pas nebo občanský průkaz,“ napsalo. Kontrolován může být kdokoliv, proto vnitro doporučuje mít osobám poblíž státní hranice u sebe platné doklady.

Kontroly zajistí svými silami policie, počítá se spoluprací s celní správou. Policisté se zaměří hlavně na silniční a železniční přechody, kontroly se ale mohou týkat i pěších či cyklistů. Mezi ČR a Slovenskem je 27 bývalých hranicích přechodů, z toho 17 silničních, sedm železničních a tři říční, doplnilo vnitro.

  Česko obstavilo majetek ruského oligarchy. Přišel o továrnu i hotely

Polsko v koordinaci s ČR od půlnoci zavede kontroly na hranicích se Slovenskem

Polsko od dnešní půlnoci zavede na deset dní dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem. Dnes to podle serveru Onet.pl oznámil polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Už koncem září polský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Polsko se chystá zavést kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem kvůli nárůstu nelegální migrace.

Kamiński dnes uvedl, že o opatření v pondělí jednal s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem.

Polský ministr vnitra dnes hovořil o snaze zabránit nelegální migraci z jihovýchodní Evropy. „Balkánská trasa, jejíž jedna větev vede přes Polsko, bude účinně zablokována,“ citoval ho polský server. Šéf polského kabinetu Morawiecki dříve řekl, že nařídil Kamińskému zavedení kontrol u autobusů, aut a dodávek, u nichž je podezření, že převážejí migranty.

Kamiński dnes dodal, že o opatření Varšava uvědomila Slovensko, stejně jako Českou republiku, Německo, Rakousko a Evropskou komisi. Velitel pohraniční stráže Tomasz Praga doplnil, že opatření bude možné v případě potřeby prodloužit a že by kontroly mohly trvat až dva měsíce.

Migrace potřebuje evropské řešení, uvedl slovenský premiér

Migrace potřebuje evropské řešení, samostatné kroky států vyvolají kaskádový efekt, uvedl dnes slovenský premiér Ľudovít Ódor po oznámení Česka a Polska o zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem. Podle Ódora slovenská vláda rozhodne o své reakci ve středu.

Předseda slovenské strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico po vítězství Směru-SD v sobotních parlamentních volbách řekl, že v případě účasti své formace v nové vládě bude jedním z prvních rozhodnutí obnovení kontrol na zelené hranici Slovenska s Maďarskem. Právě z Maďarska se v nynější migrační vlně migranti dostávají na Slovensko, odkud následně pokračují do dalších zemí Evropy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com