Deset členů NATO, i ČR, podepsalo dohodu o společném systému protivzdušné obrany

Deset členských států NATO, včetně České republiky, dnes v Bruselu učinilo další krok na cestě ke společnému nákupu systémů protivzdušné obrany. Zástupci těchto států totiž podepsali na okraj zasedání ministrů obrany v bruselském ústředí NATO dohodu, která vytvoří právní základ nezbytný pro nákupy. Jedná se o projekt společné protiraketové obrany nazvaný European Sky Shield. Pod německým vedením je cílem iniciativy posílit evropskou protivzdušnou a protiraketovou obranu prostřednictvím společného nákupu vybavení a raket pro evropské státy.

Podpisu dohody se dnes v Bruselu za Česko zúčastnil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, vyplývá z fotografie, kterou na svých stránkách zveřejnilo NATO. Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že očekává uzavření prvních dohod do tří nebo čtyř měsíců.

Na iniciativě se podílí deset spojenců z NATO: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Německo, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko a Slovinsko.

S projektem evropského protiraketového štítu, jehož cílem je nakoupit systémy, které pocházejí částečně z USA a Izraele, přišlo loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu Německo. Cílem je snížit náklady na pořízení a údržbu systémů skrze koordinované jednání zemí zapojených do projektu, uvedla k tomu tehdy agentura Reuters.

Některé významné evropské země však s iniciativou nesouhlasí. Jedná se například o Francii, Itálii či Španělsko. Paříž kritizuje, že projekt slouží k akvizici technologií vyráběných mimo Evropu. Státy totiž uvažují, že skrze iniciativu nakoupí například americké systémy Patriot či izraelské rakety Arrow 3.

ČTK

  Kreml počítá se ztrátami až 100.000 mobilizovaných, píše ruský web

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com