Policie zajistila auta s migranty na Uherskohradišťsku a na Vysočině

Policejní hlídka v pátek odpoledne zastavila ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku na hraničním přechodě se Slovenskem nákladní auto, uvnitř kterého našla 42 migrantů včetně žen a dětí. Pětadvacetiletého řidiče se stejně starým spolujezdcem policisté se souhlasem státního zástupce na místě zadrželi. Jsou podezřelí ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, sdělil ČTK policejní mluvčí Radomír Šiška.

Nákladní auto se zahraniční poznávací značkou zastavila policie po 15:30. „Při kontrole vozidla policisté v nákladním prostoru nalezli 42 cizinců. Ve skupině se nacházelo i několik žen a dětí. Žádný z migrantů neměl doklad opravňující ho k pobytu na území České republiky. Z toho důvodu jim byl vstup odepřen,“ uvedl mluvčí.

Obdobným případem se policisté ve Starém Hrozenkově zabývali také ve čtvrtek večer, kdy tam zastavili dodávku, uvnitř které bylo 31 migrantů. Také mezi nimi byly ženy a děti. Jednadvacetiletý řidič a jeho stejně starý spolujezdec skončili v policejní cele pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Běžence policisté do České republiky kvůli chybějícím dokladům nepustili.

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem, o nichž vláda rozhodla v souvislosti s migrací, začaly minulý týden ve středu. Od té doby policie ve Zlínském kraji podle Šišky vypátrala zhruba 120 běženců a zadržela devět převaděčů. Letos dosud zajistila v regionu podle dostupných údajů přibližně 360 běženců a 36 převaděčů. Za celý loňský rok to bylo kolem 6200 migrantů a 46 převaděčů. Namátkové kontroly budou pokračovat i v dalších dnech. Vláda ve čtvrtek původní desetidenní opatření prodloužila o 20 dní do 2. listopadu.

Policie na Vysočině na dálnici D1 zajistila 32 migrantů ze Sýrie

Policie na Vysočině na dálnici D1 zajistila 32 Syřanů. Na 111. kilometru zastavila dodávku s německou registrační značkou, v níž bylo 27 migrantů. Dalších pět Syřanů pak policisté zadrželi u čerpací stanice ve Velké Bíteši. ČTK to řekla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

  Fiala podporuje snahu Ukrajiny o vstup do EU, jsme v nestandardní situaci, uvedl

„V dodávce byli muži, ženy i děti. Převážela je německá občanka, kterou jsme jako převaděčku umístili do cely a budeme podávat návrh na vazbu,“ uvedla Čírtková. Dalších pět Syřanů se podle ní pohybovalo v prostoru čerpací stanice u Velké Bíteše. „Zřejmě je tam někdo vysadil. Žádné auto s řidičem, které je tam mohlo dovézt, jsme už nenalezli,“ uvedla.

Dodala, že zajištění migranti jsou nyní na cizinecké policii. Po výslechu s tlumočníkem dostanou nařízení, na jehož základě musí do sedmi dnů opustit Českou republiku.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com