Rusko je připraveno napomoci k míru, řekl Putin Netanjahuovi

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešním telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyjádřil „principiální připravenost“ Ruska napomoci k ukončení konfrontace a k mírovému urovnání mezi Izraelem a Palestinou, uvedl Kreml podle tiskových agentur. Putin dříve telefonicky hovořil s vůdci Sýrie, Íránu, Egypta a palestinské samosprávy o nynějším vyostření izraelsko-palestinského konfliktu.

„V centru pozornosti byla krizová situace vzniklá v důsledku prudkého vyhrocení palestinsko-izraelského konfliktu,“ uvedl Kreml o telefonátu s Netanjahuem podle agentury TASS. Putin vyjádřil soustrast příbuzným a blízkým Izraelců, kteří přišli o život, a „odsoudil jakékoliv počínání, jehož obětí se stává civilní obyvatelstvo, včetně žen a dětí“.

Právě na Putinův rozkaz ruská vojska vpádem na Ukrajinu před 600 dny rozpoutala nejkrvavější konflikt v Evropě, který si podle odhadů vyžádal životy desítek tisíc vojáků a tisíců civilistů, včetně stovek dětí.

Putin také v telefonátech se svými protějšky ze Sýrie, Íránu, Sýrie, Egypta a Palestiny Bašárem Asadem, Ebráhímem Raísím, Abdalem Fattáhem Sísím a Mahmúdem Abbásem zdůraznil podle agentury Reuters nepřijatelnost „násilí proti civilistům“.

Putin vyjádřil „krajní znepokojení nad rozsáhlou eskalací bojových akcí, provázených katastrofálním růstem počtu obětí mezi civilními obyvateli a prohlubující se humanitární krizí v Pásmu Gazy“, dodal Kreml podle agentury AFP.

Kreml podle agentury TASS také uvedl, že v telefonátech „zazněly vážné obavy, že konflikt pravděpodobně přeroste v regionální válku“.

Putin také vyslechl své protějšky, zdůrazňujících vyhrocenost humanitární situace v Pásmu Gazy a nutnost zrušit (izraelskou) blokádu, aby do Gazy mohly být neprodleně dodány léky, potraviny a další životně nezbytné zboží. S obsahem telefonátů poté seznámil izraelského premiéra.

Ruský prezident minulý pátek varoval před pozemní operací Izraele v Pásmu Gazy, která by si podle něj vyžádala „zcela nepřijatelné“ ztráty mezi civilisty. Na summitu postsovětských států v Biškeku podle tiskových agentur Putin prohlásil, že Izrael se stal terčem bezprecedentně krutého útoku a má právo na sebeobranu. Konflikt by ale podle něj měl být vyřešen mírovými prostředky a vytvořením palestinského státu.

  Američan Snowden chce získat ruské občanství

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com