Premiér Šmyhal: Rusko na Ukrajině poškodilo přírodu za desítky miliard eur

Celková škoda na životním prostředí Ukrajiny způsobená ruskou agresí činí k dnešku 55,6 miliardy eur (asi 1,37 bilionu Kč). S odvoláním na výpočty ministerstva ochrany životního prostředí to dnes řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

olovina těchto škod připadá na znečištění vzduchu lesními požáry, raketovými útoky, hoření ropných produktů,“ řekl předseda vlády podle agentury Interfax-Ukrajina. Tvrdil také, že znečištění půdy představuje škodu za více než 980 miliard hřiven (asi 624 miliard Kč), dalších 60 miliard hřiven (asi 38 miliard Kč) jsou podle něj škody v důsledku znečištění vodních ploch.

Škody způsobené vyhozením Kachovské přehrady na Dněpru do povětří podle premiéra přesahují 146 miliard hřiven (asi 93 miliard Kč). Bez vody se ocitly zavlažovací systémy pro pole, na kterých se každým rokem pěstují asi dva miliony tun obilí. Toto množství představuje 70 procent obilí, které loni Ukrajina vyvezla do Afriky, dodal premiér.

Rusové podle odhadů položili minová pole na více než 174.000 kilometrech čtverečních a válka postihla více než tři miliony hektarů lesních porostů.

Šmyhal dal najevo, že Kyjev se bude domáhat kompenzace škod. Za první krok v tomto směru označil vytvoření mezinárodní databáze škod způsobených válkou na summitu Rady Evropy v Reykjavíku. Vzniknout má i komise přezkoumávající nahlášené škody, a také odškodňovací fond, který by podle Šmyhala měl tvořit zabavený ruský majetek.

Ze zničení Kachovské přehrady, jejíž hráz se protrhla v noci na 6. června, se vzájemně obvinily Ukrajina i Rusko. Přehradu měsíce okupovaly ruské síly a například podle listu The New York Times (NYT) důkazy naznačují, že stavba byla zničena zevnitř.

ČTK

  Čekání na vítěze v USA provází dezinformace o volebních podvodech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com