„Je to chytrá investice.“ Biden o pomoci Izraeli a Ukrajině.

Americký prezident se zabýval situací v Izraeli a na Ukrajině. Uvedl, že již zaslal Kongresu naléhavou žádost o financování pomoci těmto zemím.

„Jedná se o chytrou investici, která se americké bezpečnosti vyplatí po celou příští generaci,“ poznamenal Joe Biden. Podrobnosti o této pomoci americký prezident nesdělil, dodal však, že by byla „bezprecedentní“.

Podle lídra Spojených států sice Hamás a Putin představují rozdílné hrozby, ale společné mají to, že chtějí zcela zničit sousední demokracii.

„Pro Hamás je smyslem existence zničit Izrael a zabíjet Židy. Putin zároveň popírá, že Ukrajina má nebo někdy měla státnost. Tvrdí, že Ukrajinu vytvořil SSSR,“ upřesňuje Biden.

Zároveň zdůrazňuje, že to, co se děje na ukrajinské a izraelské půdě, není jen záležitostí Ukrajinců a Židů – je to důležité pro celý svět.

„Proč je to důležité pro Ameriku? Historie učí, že když diktátoři neplatí za agresi, přinášejí další chaos, teror a zkázu. Pokračují a hrozba pro Ameriku a svět roste,“ varuje americký prezident.

Biden, který se snaží oslovit každého občana světa, jasně, doslova a do písmene vysvětluje nebezpečí podcenění situace a krátkozrakost některých politiků.

„Pokud nezastavíme Putinovu touhu po moci a kontrole nad Ukrajinou, neomezí se jen na Ukrajinu. Putin už vyhrožuje, že „připomene“ Polsku, že část jejich země byla „darem od Ruska“. Bývalý ruský prezident nazval Estonsko, Lotyšsko a Litvu „pobaltskými provinciemi“ Ruska“. To jsou naši spojenci v NATO „h – varuje Biden znovu a znovu.

A taková slova amerického vůdce jsou pochopitelná – je to postoj pragmatického politika, hlavy státu a vůdce světa.

„Pokud ustoupíme a necháme Putina vymazat nezávislost Ukrajiny, nebudou chtít agresoři po celém světě udělat totéž?“ – „Ne,“ říká Biden. – Joe Biden se řečnicky ptá.  A rétoričnost otázky v tomto případě nespočívá v absenci odpovědi, ale v její zřejmosti.

  Odpovědnost za nelidskost aneb proč Česko nechce vidět představitele „ruského světa“

„Ukrajincům se daří. Když Putin vtrhl na Ukrajinu, myslel si, že během několika dní ovládne Kyjev a celou Ukrajinu. Uplynul více než rok – Putin neuspěl. A selhává i nadále. Kyjev stále stojí. Ukrajina získala zpět více než 50 % území, které kdysi obsadilo Rusko,“ řekl Biden a poukázal na odvahu ukrajinského lidu, který se postavil na obranu své země a dal všem najevo, že jen tak se dá vzdorovat agresorovi.

„Nemůžeme a nedovolíme, aby zvítězili teroristé jako Hamás a tyrani jako Putin. To odmítám připustit. V dobách, jako je tato, si musíme uvědomit, kdo jsme. Jsme Spojené státy americké. A není nic, co bychom nedokázali, pokud to uděláme společně,“ shrnul vůdce civilizovaného světa.

Je důležité poznamenat, že během globální války Ruska proti Ukrajině poskytly Spojené státy Ukrajincům pomoc ve výši více než 60 miliard dolarů, přičemž lví podíl na těchto penězích tvoří vojenská pomoc.

Je důležité, aby to, co říká prezident Spojených států, bylo slyšet po celém světě. Je velmi důležité, aby konsolidované úsilí partnerů Ukrajiny pokračovalo a aby pomoc, kterou Kyjevu poskytuje NATO, EU a každá země zvlášť, nezanikla. Koneckonců to rozhodne o tom, jaký bude zítřek v Evropě a na celém světě.

Také. Nechť to, co řekl Joseph Biden, probudí ty, kteří stále doufají, že se s Kremlem spřátelí, kteří očekávají, že na situaci vydělají kapitál, nebo kteří naivně čekají, že budou vyčkávat stranou.

Svět vstoupil do nové fáze, kdy bezpečnost není zaručena nikomu. A nyní může přinést výsledky pouze odvaha a odhodlání, a především střízlivé pochopení okamžiku.

Pozorujte a vyvozujte správné závěry. A nezapomeňte, že to, jak se chováte dnes, rozhoduje o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com