Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci vyzývající k příměří na Blízkém východě

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci vyzývající z humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti, uvedla agentura Reuters. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity.

V pátek schválená rezoluce je podle agentury AP první společnou reakcí OSN na konflikt, který propukl 7. října. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl.

Podle izraelského velvyslance Erdana dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás. Mimo to uvedl, že OSN po dnešku přišlo o svoji legitimitu a relevanci.

Mimořádné Valné shromáždění začalo v New Yorku ve čtvrtek. Jedním z důvodů pro jeho svolání byla neschopnost Rady bezpečnosti OSN shodnout se na znění rezoluce o nezbytnosti humanitárního příměří, uvedla agentura DPA. Rusko a Čína ve středu v Radě bezpečnosti vetovaly americký návrh rezoluce, o týden dříve USA vetovaly brazilský návrh.

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 220 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7300 lidí. Celá oblast je pod izraelskou blokádou. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

  Fiala: EU si uvědomuje, že vliv Ruska je prokazatelný a je třeba mu čelit

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com