Policie za prvních devět měsíců vyšetřovala 115 vražd, meziročně o sedm méně

Od ledna do konce září letošního roku začala policie vyšetřovat 115 vražd, o sedm méně než ve stejném období loňského roku. Dosud jich objasnila 91, tedy téměř 80 procent. Vyplývá to z měsíčních statistik, které policie zveřejnila.

Nejčastějším motivem vražd byly i nadále osobní vztahy, policie eviduje také tři loupežné vraždy, dvě vraždy se sexuálním motivem a jednu vraždu na objednávku. Zveřejněné statistiky zahrnují nejen dokonané činy, ale také pokusy a přípravy vražd.

Nejvíce vražd se stalo podle statistik v Praze, kde jich policisté registrovali 18, následoval Jihomoravský kraj se 16 vraždami. Nejméně vražd bylo podle policie spácháno v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a v Kraji Vysočina, které shodně nahlásily po třech vraždách.

Policie za prvních devět měsíců letošního roku evidovala 141.409 všech trestných činů, meziročně o 1571 více. Nárůst zaznamenala například u majetkové kriminality či u prostých krádeží, pokles naopak u krádeží vloupáním, hospodářské kriminality nebo kriminality mravnostní.

Loni se v Česku stalo 150 vražd, o 45 více než předloni. Téměř polovina těchto skutků ale zůstala ve stadiu pokusu, několik dalších se pak nepřeneslo přes fázi příprav. V letech 2020 a 2021 počet vražd poklesl, podle prezidia v souvislosti s opatřeními zavedenými proti šíření koronavirové pandemie. V roce 2019, tedy před propuknutím nemoci covid-19, řešili policisté 143 vražd.

ČTK

  Starostové nominovali na místopředsedkyni Sněmovny Věru Kovářovou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com