Dav muslimů v ruské Machačkale ohrožoval letadlo, které přiletělo z Izraele

V Machačkale na ruském severním Kavkaze obývaném dagestánskými muslimy se odehrály antisemitské nepokoje. Dav mladých mužů se sešel u tamního letiště a zjišťoval, zda cestující odjíždějících aut nejsou Židé. Poté vtrhl do letiště i na ranvej a chtěl se dostat do letadla z Tel Avivu. Teprve tam je zastavila policie. Motivací davu byla zřejmě touha po pomstě za izraelskou vojenskou akci proti teroristům z Hamásu v Gaze. Prokuratura poté zahájila trestní stíhání účastníků pokusu o pogrom, informuje ruský opoziční web Meduza.

Na letišti v Machačkale se před příletem letadla z Tel Avivu shromáždily stovky lidí. Stalo se tak poté, co se v kanálech na sociální síti Telegram rozšířily výzvy k účasti na shromáždění před letištěm a ke kontrole aut v blízkosti budovy. Zprávy o „uprchlících z Izraele“, kteří údajně přijíždějí do Dagestánu, zveřejňuje mimo jiné telegramový kanál Dagestánské ráno, který spustil bývalý poslanec Státní dumy Ilja Ponomarjov.

Dav zastavoval auta vyjíždějící z letiště. Kontroloval pasy cestujících. Mezi vozidly, která dav zastavil, bylo i vozidlo pořádkové policie. Jeden z cestujících v letadle řekl telegramovému kanálu Zde Dagestán, že když vyšel ven, „přišlo k němu padesát lidí“ a ptali se ho, zda je Žid. Podle něj se muž okamžitě „zorientoval“ a řekl, že je Rus. Byl propuštěn poté, co ukázal ruský pas. Muži, kteří ho obklopili, mu údajně řekli, že „na nežidy dnes nesaháme“.

O několik hodin později protestující vtrhli do budovy letiště. Vnikli do všech místností a vykřikovali antisemitská hesla. Zaměstnanci letiště se snažili ukrýt v kancelářích. Později někteří lidé vyběhli na ranvej a snažili se dostat do letadla přilétajícího z Tel Avivu.

Letiště bylo uzavřeno „až do normalizace situace“ pro příjem a odlet letů „kvůli pronikání neznámých osob na letištní plochu“, oznámila Rosaviacia, která řídí letový provoz v Rusku.

  V neoznačeném hrobě u Kyjeva našli tělo českého občana. Působil jako dobrovolník

Policie se zdráhala zasáhnout

Policie davu nijak nebránila. Pouze ho megafonem vyzvala, aby se zdržel pogromů a blokování silnic, a také řekla, že davu rozumí a je připravena „vstát a skandovat“ společně s ním, píše Meduza. Teprve když protestující pronikli ke vzletové ploše a přemohli letištní stráž, dorazily na místo speciální jednotky, které začaly dav pacifikovat, jak je vidět na záběrech jedné z cestujících z letadla zveřejněných na X.

Na letiště dorazili dagestánský ministr pro národní politiku Enrik Muslimov a ministr pro záležitosti mládeže Kamil Saidov, kteří s protestujícími vyjednávali. Podle serveru Pozor, zprávy byly v blízkosti letiště také rušeny komunikace, takže dav nemohl koordinovat své akce.

Většina těch, kteří přiletěli z Tel Avivu, zřejmě letiště neopustila, píše telegramový kanál Sota. Poznamenává, že pravidelná linka Red Wings Tel Aviv-Machačkala je využívána především jako přestupní let do Moskvy, protože přímé letenky do ruské metropole z Izraele jsou velmi drahé. „Většina cestujících tedy zaručeně nevystoupila v Machačkale,“ uzavírá Sota.

Vyšetřovací oddělení ruského Vyšetřovacího výboru v Dagestánu později zahájilo trestní řízení podle paragrafu o hromadných nepokojích. Ten stanoví trest odnětí svobody na osm až patnáct let. Zároveň odbor ministerstva vnitra pro Severokavkazský federální okruh vydal jen několik hodin po zahájení antisemitských akcí varování o „nepřípustnosti nekoordinovaných akcí a porušování veřejného pořádku“. Policie rovněž uvedla, že bude schopna identifikovat všechny výtržníky, protože na letišti jsou umístěny průmyslové kamery.

Na severním Kavkaze se v uplynulých 24 hodinách uskutečnila řada antisemitských akcí. V dagestánském Chasavjurtu se shromáždil dav lidí před hotelem kvůli fámám, že se zde údajně usadili uprchlíci z Izraele. Policie pustila část davu dovnitř, aby se přesvědčila, zda tomu tak není. V hlavním městě Karačajevsko-Čerkeska se konalo shromáždění, jehož účastníci požadovali vystěhování Židů. Ministerstvo vnitra následně prohlásilo, že 34 z 80 shromážděných osob bylo zadrženo a byly jim vystaveny protokoly za účast na nepovoleném shromáždění.

  Abbás vyzval Hamás k dohodě o rukojmích, podle Macrona tažení v Gaze musí skončit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com