Prigožin hlásí dobytí Bachmutu, Kyjev označuje situaci za kritickou

Situace v Bachmutu na východě Ukrajiny je pro ukrajinské síly kritická, připustila dnes náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Stalo se tak nedlouho poté, co šéf ruské soukromé vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil úplné dobytí města. Kyjev následně Prigožinovo tvrzení popřel, z oznámení Maljarové na platformě Telegram ale vyplynulo, že ukrajinští obránci drží pozice pouze v jedné čtvrti města, která leží v jeho jihozápadní části.

„V Bachmutu jsou tvrdé boje. Situace je kritická. Zároveň naše vojska drží obranu ve čtvrti přezdívané Letadlo. V současnosti mají naši obránci pod kontrolou některé průmyslové a infrastrukturní objekty v této čtvrti a také rezidenční oblast,“ sdělila Maljarová.

Její prohlášení přišlo nedlouho poté, co šéf ruských žoldnéřů ohlásil úplné obsazení Bachmutu ruskými silami. „Dnes v poledne byl Bachmut plně dobyt. Obsadili jsme kompletně celé město, dům po domu,“ uvedl podle Reuters Prigožin v oznámení zveřejněném na platformě Telegram. Dodal, že jeho muži začnou od středy z města odcházet a svěří ho do rukou pravidelné ruské armády. Podobná tvrzení nelze v době pokračujících bojů bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. V minulosti Prigožin opakovaně zveřejňoval tvrzení o dobytí ukrajinských obcí jeho muži, která se posléze nepotvrdila, upozorňuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

„Není to pravda. Naše jednotky v Bachmutu dál bojují,“ odmítl Prigožinovo oznámení v komentáři agentuře Reuters mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

Předtím podle agentury Unian v televizním vysílání Čerevatyj mluvil o tom, že Rusům se nedaří dobýt ukrajinské pozice ve městě a poukazoval i na místní úspěchy ukrajinské armády. Podle Unian tak reagoval na informace šířené ruskou propagandou o údajném dobytí města ruskými silami.

O dobytí Bachmutu se ruské síly snaží již devět měsíců. V posledních dnech k městu ruská armáda s vysokou pravděpodobností přesunula nové jednotky, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany. Na přesouvání ruských rezerv do oblasti Bachmutu upozornila tento týden také Maljarová. V minulých dnech ale zároveň přicházely i zprávy o úspěšných lokálních protiútocích ukrajinské armády, které potvrzovali i zahraniční analytici.

  Srážka vlaků v Indii, nejméně 288 mrtvých a 900 zraněných

Zprávy o ukrajinských úspěších se týkaly především postupu Ukrajinců u severního i jižního okraje Bachmutu. Agentura Reuters podotkla, že šlo o nejrychlejší ukrajinský postup za šest měsíců a že Prigožin v jeho souvislosti mluvil o nebezpečí obklíčení jeho bojovníků.

K ukrajinským protiútokům v oblasti Bachmutu americký Institut pro studium války ve své nejnovější analýze situace na Ukrajině psal, že pravděpodobně do značné míry odvrátily hrozbu obklíčení Ukrajinců ruskými silami.

Ruský nezávislý portál Meduza podotkl, že čtvrť na jihozápadě města, kde se podle jeho informací dosud drží ukrajinští obránci, je na kopci. Místo s několika poničenými patrovými bytovými domy podle něj tak má strategický význam. Boje o něj ukrajinští obránci svádějí s nepřítelem už od února. Portál také zveřejnil fotografii čtvrti z předválečných dob s poznámkou, že některé domy, které zachycuje, už neexistují.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com