Na Ukrajině zemřelo 15.000 ruských vojáků, raněných je trojnásob, řekl šéf CIA

novinky.cz

Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15.000 ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno, odhaduje ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Tento odhad je ještě vyšší než čísla, která pravidelně zveřejňují ukrajinská média. Značné ztráty podle amerického činitele utrpěla i Ukrajina. O Burnsově projevu na bezpečnostní konferenci v americkém Aspenu informovala agentura Reuters.

Podle Ukrajiny za pět měsíců od začátku války činí ruské ztráty 38.750 mužů. Moskva údaje o ztrátách na životech považuje za státní tajemství a zveřejňuje je jen velmi zřídka. Na konci března přiznal Kreml 1351 zabitých ruských vojáků.

Burns uvedl, že hromadění ruských sil v Donbasu alespoň prozatím naznačuje, že se ruská armáda poučila ze svých chyb na začátku války a z obléhání Kyjeva. „V některých ohledech se ruská armáda dostala zpět do pohodlnější pozice – využívá své převahy a palebné síly na velké vzdálenosti, aby ukrajinské cíle efektivně ničila a kompenzovala slabiny, které ruská armáda stále má,“ cituje Burnse agentura DPA.

Ruský postup na Ukrajině je inspirací pro Čínu a její chování vůči Tchaj-wanu. Není otázkou zda, ale kdy Čína demokratický ostrov, který si nárokuje jakou součást svého území, napadne, uvedl podle agentury AFP Burns. „Tato hrozba v posledním desetiletí stále roste,“ dodal.

„Pro čínské vůdce a armádu z toho (války na Ukrajině) plyne ponaučení, že je nejprve potřeba si zajistit jednoznačnou převahu,“ uvedl Burns citovaný AFP. Podstatné je také „ovládnutí informačního prostoru“ a příprava na případné ekonomické sankce, dodal.

Šéf CIA také v souladu s předchozími prohlášeními Washingtonu uvedl, že Čína navzdory své slovní podpoře neposkytuje Rusku konkrétní vojenskou podporu.

ČTK

  Putinův plyšák Volodin už se třese, jak bude obrůstat mechem v cele v Haagu. Nemá lhát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com