OSN se obává dalších tisícovek obětí v Pásmu Gazy, Guterrese eskalace překvapila

Organizace spojených národů se obává, že izraelská pozemní operace v Pásmu Gazy by v případě svého rozšíření mohla přinést další tisícovky civilních obětí. Uvedl to dnes podle agentury AFP vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. Překvapení nad eskalací dnes vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres a Spojené arabské emiráty požádaly o urychlené svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN. Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes prohlásil, že válka s radikálním hnutím Hamásem vstupuje do nové fáze a že operace v Gaze bude trvat do odvolání.

Izraelská armáda podnikla v noci na dnešek už několikátý pozemní výpad do Pásma Gazy od útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, při němž ozbrojenci z Hamásu a jejich rakety vypálené na Izrael zabili podle izraelských zdrojů na 1400 lidí. Zatímco předchozí pozemní akce izraelské armády v Pásmu Gazy trvaly vždy jen několik hodin, nejnovější operace pokračovala i po rozednění a je zatím nejrozsáhlejší.

Izraelské síly budou pokračovat v operacích zahájených v noci na dnešek v Pásmu Gazy a budou cílit na tunely a další infrastrukturu Hamásu i na vůdce islamistického hnutí, prohlásil dnes izraelský ministr obrany Galant. „Zaútočili jsme nad zemí i pod zemí, zaútočili jsme všude na teroristické operativce všech hodností,“ řekl Galant podle agentury Reuters v prohlášení natočeném na video. „Povely jsou jasné: Operace bude trvat až do odvolání,“ řekl ministr obrany.

„Vzhledem k tomu, jakým způsobem byly vojenské operace dosud prováděny a v kontextu okupace trvající 56 let, biji na poplach kvůli potenciálně katastrofálním důsledkům rozsáhlých pozemních operací v Gaze a možnosti, že přinesou smrt dalším tisícovkám civilistů,“ uvedl dnes vysoký komisař OSN pro lidská práva Türk v tiskové zprávě vydané v Ženevě.

Spojené arabské emiráty dnes požádaly, aby se kvůli izraelské pozemní ofenzivě a přerušení telekomunikačních sítí v Pásmu Gazy „co nejdříve“ sešla Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters s odvoláním na diplomaty. Patnáctičlenný orgán by se podle diplomatů mohl sejít už v neděli. SAE se s žádostí obrátily na zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martina Griffithe a šéfa Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippeho Lazzariniho.

  Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty, vyjádřilo tak i solidaritu s ČR

Šéf OSN Guterres dnes řekl, že je překvapen vystupňováním bombardování Pásma Gazy ze strany Izraele a zopakoval výzvu k okamžitému humanitárnímu příměří. „V posledních dnech mě povzbudil zdánlivý rostoucí konsensus mezinárodního společenství na potřebě alespoň humanitární přestávky v bojích,“ uvedl Guterres v dnešním prohlášení. „Bohužel místo přestávky jsem byl překvapen bezprecedentní eskalací bombardování a jeho zničujícími dopady, které zhatily zmíněné humanitární cíle,“ dodal šéf OSN.

Při izraelském bombardování Pásma Gazy zahynulo od 7. října nejméně 7703 Palestinců, uvedla AFP s odkazem na dnešní prohlášení tamního ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem. Podle izraelské statistiky útoky Hamásu připravily na izraelské straně o život na 1400 lidí; dalších více než 220 lidí Palestinci unesli.

Izraelská armáda dnes znovu vyzvala všechny Palestince, aby se evakuovali ze severní části Pásma Gazy před nadcházející izraelskou operací. Izrael, podle něhož Hamás ukrývá své zbraně mezi civilisty, už dříve vyzval obyvatele Pásma, aby v zájmu vlastní bezpečnosti odešli na jih území.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com