Rekordní růst ekonomiky EU zaostal za původním odhadem

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí rekordně vzrostla, její růst však zaostal za očekáváním. Hrubý domácí produkt (HDP) se podle zpřesněné zprávy statistického úřadu Eurostat zvýšil proti předchozím třem měsícům o 11,6 procenta. To je o půl bodu méně, než statistici odhadovali koncem října. Ve druhém čtvrtletí se ekonomika potýkala s dopady koronavirových opatření.

V zemích eurozóny hospodářství vzrostlo o 12,6 procenta, což je pouze o desetinu procentního bodu méně, než uváděl rychlý odhad. V obou případech je to ale i tak po rekordním propadu za druhé čtvrtletí nejvýraznější růst od roku 1995, kdy se tyto údaje začaly sledovat.

Slovenská ekonomika po předchozím poklesu stoupla dvouciferně

Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 11,7 procenta po propadu o 8,3 procenta ve druhém kvartálu. Tempo meziročního poklesu hrubého domácího produktu (HDP), který letos ovlivňuje zejména pandemie nemoci covid-19, pak zmírnilo na 2,4 z 12,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve svém prvním odhadu to dnes uvedl slovenský statistický úřad. Vývoj byl podle něj proti odhadům lepší.

„Meziroční vývoj přidané hodnoty naznačuje postupný návrat k předchozímu trendu před pandemickou situací způsobenou koronavirem. Zvýšená aktivita v posledním měsíci druhého čtvrtletí v klíčových odvětvích průmyslu, zejména ve výrobě automobilů, pokračovala i ve třetím čtvrtletí,“ uvedli statistici.

Zaměstnanost na Slovensku se třetím čtvrtletím v řadě snížila. Ve třetím kvartálu klesla meziročně o 2,5 procenta po poklesu o 2,6 procenta v předchozím čtvrtletí. Podle dřívějších údajů z úřadů práce nezaměstnanost v zemi po propuknutí covidu-19 letos na jaře začala stoupat. V září se pak snížila druhý měsíc po sobě, zůstala ale vyšší než před koronavirovou krizí.

Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky Slovenska statistický úřad oznámí na začátku prosince. Úřad už ale upozornil, že s ohledem na situaci kolem covidu-19 mohou být data revidována ve větší míře než obvykle. Důvodem je vyšší podíl odhadů statistiků o vývoji ekonomiky kvůli omezené dostupnosti údajů.

  Peking zkritizoval USA za sestřelení čínského balónu, pohrozil následy

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com