Rusko hrozí USA přerušením vztahů, pokud ho označí za sponzora terorismu

archiv.ihned.cz

Ruská diplomacie ústy své mluvčí pohrozila přerušením diplomatických vztahů se Spojenými státy, pokud by Washington vyslyšel výzvy k zařazení Ruska na seznam zemí podporujících terorismus. Rusko případné přerušení vztahů přežije, prohlásila Marija Zacharovová.

„Američtí zákonodárci, včetně létající předsedkyně Sněmovny reprezentantů (Nancy) Pelosiové, v protiruském zápalu vyčerpali celý dostupný sankční instrumentář, který se celkově předvedl jako neúčinný, a nakonec se rozhodli přistoupit k tak silné zbrani, jakou je podle jejich názoru vyhlášení Moskvy za sponzora terorismu,“ řekla mluvčí podle agentury TASS. Odkazovala tak na současný let Pelosiové na Tchaj-wan.

„Měli by vědět, že jsme připraveni na jakýkoliv vývoj situace. Pokud se ve Washingtonu rozhodnou úplně zastavit součinnost s Moskvou, tak to přežijeme,“ dodala. Washington podle Zacharovové riskuje, že překročí bod, z něhož už nebude návratu, a to se všemi z toho vyplývajícími důsledky. USA podle mluvčí nejsou schopny vypořádat se s režimy, které označují za teroristické.

Rezoluci vyzývající k označení Ruska za sponzora terorismu přijal americký Senát 27. července kvůli ruskému počínání v Čečensku, Gruzii, Sýrii a na Ukrajině, které způsobilo smrt žen a dětí. Šéf americké diplomacie Antony Blinken podle The New York Times není k tomuto kroku připraven, napsal server Meduza. Připomněl, že již v dubnu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svého amerického protějška Joea Bidena k zařazení Ruska na černou listinu zemí sponzorujících terorismus.

ČTK

  Ve Varšavě se příští týden sejdou ministři zahraničí V4 a Japonska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com