Německo, Rusko a Ukrajina hlásí rekordní nárůsty nakažených

V Německu přibylo za poslední den rekordních 23.542 nových případů nákazy koronavirem a 218 úmrtí. O den dříve to bylo 21.866 případů a 215 úmrtí. Rekordní nárůsty nových případů covidu-19 ohlásily také Rusko a Ukrajina. Rakouská vláda chystá kvůli nepříznivé epidemické situaci dále zpřísnit opatření.

Německo zaznamenalo rekordní přírůstek nakažených covidem-19

V Německu přibylo za poslední den rekordních 23.542 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 218 úmrtí, uvedl dnes berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve to bylo 21.866 lidí nakažených koronavirem a 215 úmrtí. Předchozí rekordní denní bilanci infikovaných Německo zaznamenalo minulou sobotu, kdy do statistik přibylo 23.400 nových případů.

V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie nakazilo 751.095 lidí, z nichž 12.200 zemřelo.

Ředitel RKI Lothar Wieler ve čtvrtek vyjádřil obavu, že počet úmrtí lidí s koronavirem a vážně nemocných v Německu dále poroste a lze očekávat naplnění kapacity některých nemocnic. Je podle něj také pravděpodobné, že v některých částech země se nákaza začne šířit nekontrolovaně.

V Česku, které má přibližně osmkrát méně obyvatel, se infekce dosud potvrdila 446.675 lidí a 5755 nakažených zemřelo. Nových případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek ve srovnání se středou i s minulým týdnem ubylo. Laboratoře odhalily 7874 pozitivních testů na koronavirus, přičemž ve středu jich bylo o zhruba tisícovku více a před týdnem o téměř 5400 více. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Rusko hlásí rekordní přírůstek nových případů nákazy koronavirem 

Rusko dnes oznámilo 21.983 nových případů nákazy koronavirem za uplynulých 24 hodin, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie, a 411 úmrtí, uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. O den dříve to bylo 21.608 nových případů a rekordních 439 úmrtí. Již třetí den za sebou počet úmrtí v zemi překračuje 400, dodal TASS.

  Německou vládní CDU povede Armin Laschet

Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel nakazilo téměř 1,9 milionu lidí, z nichž 32.443 nákaze podlehlo.

Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde přibylo 5974 nově potvrzených případů nákazy, jejichž celkový počet se blíží k půl milionu.

Úřady ve snaze omezit šíření infekce zpřísnily omezení. V Moskvě je například zakázán noční provoz klubů, barů a restaurací a dalších podniků.

Rusko je z hlediska počtu nakažených pátou nejpostiženější zemí na světě, po Spojených státech, Indii, Brazílii a Francii. Z hlediska počtu úmrtí je na 13. příčce. Z hlediska počtu úmrtí na 100.000 obyvatel je až na 48. příčce, vyplývá z údajů na webu americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně.

Ukrajina hlásí rekordní přírůstek nákazy, druhý den za sebou 

Ukrajina dnes oznámila rekordních 11.787 nových případů nákazy koronavirem za uplynulý den. O den dříve to bylo 11.057 případů, což byl dosavadní rekord. Mezi nově potvrzenými případy je 388 dětí a 555 zdravotníků, uvedl ministr zdravotnictví Maksym Stepanov.

Během posledních 24 hodin zemřelo 172 pacientů s covidem-19, způsobovaným koronavirem. O den dříve to bylo 198 úmrtí. Rekordní denní přírůstek úmrtí pacientů s covidem-19 zaznamenala země 6. listopadu, kdy zemřelo 201 lidí, připomněla agentura Interfax-Ukrajina.

Na Ukrajině, která má přibližně 42 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo 512.652 osob, z nichž 9317 nákaze podlehlo.

Vláda se ve snaze omezit prudké šíření nákazy rozhodla zříci se „chytrých“ karantén v jednotlivých regionech a zavedla nová celostátní omezení. Mimo jiné do konce měsíce budou platit pro všechny Ukrajince víkendové karantény. „Pokud nic nepodnikneme, tak už okolo 10. nebo 15. prosince nebude zdravotnický systém schopen přijmout žádného pacienta, protože místo v nemocnicích nebude ani na chodbách,“ varoval ve středu premiér Denys Šmyhal.

  EU i její členské země jednoznačně odsoudily íránský útok proti Izraeli

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí informoval, že má pozitivní test na koronavirus, se léčí v nemocnici, stejně tak i šéf jeho kanceláře.

Média: Rakousko uzavře školy i nákupní centra, omezí také služby 

Kvůli nepříznivé epidemické situaci se rakouská vláda chystá dále zpřísnit opatření proti šíření koronaviru. Podle zpravodajského serveru oe24.at budou od úterý uzavřeny školy a nákupní centra, omezí se také služby a možnost sdružování lidí. Vláda má nová opatření oznámit v průběhu soboty.

Důvodem ke zpřísnění je skutečnost, že dosavadní restrikce společenských akcí i gastronomie, které vláda přijala před deseti dny, nepřinesly kýžené snížení denních přírůstků nakažených ani počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. Zdravotnickému systému proto hrozí kolaps. Ve čtvrtek ohlásily úřady v bezmála devítimilionovém Rakousku rekordních 9262 případů koronavirové infekce.

Všechny školy mají být uzavřeny a přejdou na dálkovou výuku, v provozu zůstanou patrně pouze školky. Vláda se podle médií rovněž usnesla, že zavře nákupní centra, přičemž o uzavření dalších obchodů se údajně nadále vedou diskuse.

Zavřít budou muset také některé služby, jako jsou kosmetické či masážní salóny. O kadeřnictvích se stále jedná. Omezeny budou i společenské kontakty – lidé se nebudou smět stýkat se členy další domácnosti jako doposud, nýbrž už jen s jednou další osobou.

Dotčená odvětví budou moci žádat od státu kompenzaci ve výši 80 procent obratu v porovnání s minulým rokem.

Kabinet kancléře Sebastiana Kurze má oznámit nová opatření na tiskové konferenci v sobotu v 17:00. Platná mají být od úterka. Server upozorňuje, že plán restrikcí může ještě doznat určitých změn, neboť vládní koalice o některých bodech stále jedná.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com