Zatím se nepodařilo vyřešit všechny otázky okolo ukrajinského obilí, řekl Putin

Ne všechny otázky související s vývozem ukrajinského obilí se podařilo vyřešit, ale je dobře, že se věc dala do pohybu, řekl dnes ruský prezident Vladimir Putin na schůzce se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem v Teheránu. Erdoganovi Putin poděkoval za pomoc při zprostředkování jednání o vývozu obilí z Ukrajiny přes Černé moře, informovala agentura Interfax.

„Díky vašemu zprostředkování jsme se posunuli vpřed. Ne všechny otázky jsou pravda vyřešeny, ale samo o sobě už je dobré to, že vidíme posun,“ řekl Putin.

Erdogan podle agentury TASS prohlásil, že pozice, kterou zaujala ruská strana ohledně vývozu obilí z Ukrajiny během dřívějších jednání v Istanbulu, byla „velmi konstruktivní“, a Putinovi rovněž poděkoval.

Minulý týden o ukrajinském obilí hovořily v Istanbulu delegace z Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Turecký ministr obrany Hulusi Akar po jednáních vyjádřil naději, že se v tomto týdnu podaří uzavřít dohodu o námořní přepravě obilí. Generální tajemník OSN António Guterres označil výsledek jednání v Istanbulu za významný posun vpřed, pokrok potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V ukrajinských přístavech je kvůli válce zablokováno 20 až 25 milionů tun obilí. Dodávky obilí z Ukrajiny jsou přitom klíčové pro řadu zemí na Blízkém východě a v Africe.

Ukrajina tvrdí, že Rusko černomořské přístavy záměrně blokuje a že ukrajinské obilí krade. Moskva naopak vinu klade Kyjevu. Ukrajina podle ní zatím neodminovala své pobřeží, takže přeprava obilí není bezpečná. Kyjev odmítá odminovat své přístavy, protože se obává, že ruská armáda pak zaútočí na ukrajinské černomořské pobřeží.

ČTK

  Ve Skadovsku ruští vetřelci oběsili Ukrajinku poblíž budovy soudu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com