Ceny ropy klesají kvůli obavám, že ekonomické zpomalení naruší poptávku

denik.cz

Ceny ropy po pondělním růstu o více než pět dolarů za barel klesají kvůli obavám, že ekonomické zpomalení naruší poptávku. Většímu snížení brání omezená nabídka a slabý dolar.

Krátce po 17:00 SELČ cena severomořské ropy Brent klesala o 0,3 procenta na 105,94 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o 0,4 procenta na 102,17 dolaru za barel.

Brent v pondělí vzrostl o 5,1 procenta, což byl jeho největší procentní zisk od 12. dubna. Stejný procentní nárůst vykázala i ropa WTI, pro niž to byl největší procentní zisk od 11. května.

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval, že jakákoli ruská akce k zastavení dodávek plynu do Evropy vyvolá v příštím roce v České republice, Maďarsku, na Slovensku a v Itálii hospodářský pokles o více než pět procent, uvedl deník Financial Times. Ruský plynárenský gigant Gazprom napsal zákazníkům v Evropě, že jim kvůli mimořádným okolnostem nemůže zaručit dodávky plynu.

Dolar se dnes pohybuje kolem svého týdenního minima. To ropu zlevňuje pro zákazníky ze zemí, kde se používají jiné měny, a podporuje její cenu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent září 105,94 106,27
New York – NYMEX WTI srpen 102,17 102,60

ČTK

  Havlíček: Přes státní podporu se dají očekávat krachy firem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com