Maďarsko řeší rekordní inflaci. Stále zdražují potraviny i pohonné hmoty

Maďarsko se potýká s rekordní inflací. Ke konci roku se přiblížila k pětadvaceti procentům. To je nejvíc v Evropské unii. Dál zdražují potraviny a oproti sousedním zemím taky pohonné hmoty – i kvůli tomu, že vláda musela kvůli nedostatku benzinu a nafty zrušit cenová omezení. Mnoho Maďarů teď raději jezdí nakupovat do zahraničí.

Maďarské ceny lámou rekordy, přičemž potraviny patří k produktům, u nichž je to znát nejvíc. Štáb ČT natáčel v jedné z prodejen skoro přesně na den před čtvrt rokem. Vejce, máslo, mléčné výrobky – všechno už tehdy bylo dražší minimálně o třetinu. Ale ceny mezitím dál rostly. Třeba za chléb už lidé dnes v přepočtu znovu zaplatí o deset korun víc, tedy celkem 58 korun.

I chlouba Maďarska, pálivé klobásy, teď zabolí nejen při ochutnávce, ale i nákupu. „Klobásy ještě v srpnu stály 3500 forintů (214 korun), dnes už je to 4200 forintů (257 korun),“ popisuje prodejce Attila Bakónyi.

Podle ekonomů není zdražování tak rychlé, přesto ke konci roku inflace dosahovala nejvyšších hodnot v Evropě, skoro pětadvacet procent. V Maďarsku to vnímají i krajané ze sousedních zemí. Dopady jsou znát i na druhé straně hranice. Řidiči teď přejíždějí právě na Slovensko za levnějším benzinem. Ten z Maďarska už nechrání cenové stropy. Kvůli obavám a velkému odběru totiž pohonných hmot ubývalo. K tomu všemu naopak přibyla nová spotřební daň.

Orbán chce inflaci na jednociferném čísle

Vládu Viktora Orbána kritizoval za předchozí kroky i šéf centrální banky. Od premiéra ale dostal jasný úkol. „Chceme dosáhnout toho, že do konce roku, do prosince, snížíme inflaci na jednociferné hodnoty,“ zdůraznil Orbán.

Některé cenové stropy zatím zůstanou. Jenže maďarské ekonomice se letos zřejmě stagnace nevyhne. „Velmi pravděpodobně potrvá další měsíce, možná i půlrok, během něhož bude mít Maďarsko nejvyšší inflaci v Evropě,“ myslí si finanční expert z Portfolio.hu Karoly Beke.

  ANO chce mimořádné jednání Sněmovny k cenám energií, mohlo by být 16. listopadu

ČT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com