Izrael podle Bílého domu souhlasil se čtyřhodinovými pauzami v bojích každý den

Izrael podle Bílého domu souhlasil se zavedením čtyřhodinových pauz v bojích s radikálním hnutím Hamás, a to počínaje dneškem, píše agentura Reuters. Oproti předchozím vyjednaným pauzám, během kterých se například přesouvali propuštění rukojmí, mají tyto pravidelné přestávky umožnit lidem odejít ze severu Pásma Gazy, kde jsou pozemní boje i izraelské bombardování nejintenzivnější.

USA podle mluvčího Bílého domu pro bezpečnost Johna Kirbyho mají ujištění Izraele, že ve vyznačených oblastech severu Pásma Gazy nebude provádět bojové operace. „Stále se obáváme, že Hamás bude lidem bránit v útěku. Věříme ale, že tyto pauzy jsou krokem správným směrem,“ dodal Kirby.

Izraelská armáda vyzvala obyvatele severu Pásma Gazy k opuštění této oblasti a přesunu na jih opakovaně, a to i před zahájením pozemní invaze. Nicméně vzhledem k velkému počtu lidí, humanitární krizi, údajným snahám Hamásu bránit palestinským civilistům v odchodu a také faktu, že někteří sever Pásma Gazy opustit nechtějí kvůli obavám, že se už nebudou moci vrátit, tam mnoho lidí zůstává. Izrael také tvrdí, že bojovníci Hamásu mají svá velitelská centra v nemocnicích i pod nimi v podzemí.

Podle aktuální bilance palestinských úřadů ovládaných Hamásem zemřelo v Pásmu Gazy od 7. října už 10.812 Palestinců. Údaj z válečné zóny nelze bezprostředně nezávisle ověřit, „tisíce“ palestinských civilních obětí ale potvrdil tento týden bez bližšího upřesnění Pentagon.

ČTK

  Moskva se stala terčem útoku ukrajinských dronů, tvrdí ruské úřady

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com